Kultura i prosvjeta 28.03.2019. 08:50. Zadnja izmjena: 28.03.2019. 08:50.

Čakovec

Predstavljena knjiga Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu

U ponedjeljak, 18. ožujka u Čakovcu je predstavljena knjiga Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu koju su napisale dr. sc. Rebeka Mesarić Žabčić, znanstvena savjetnica u Institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu, rodom Čakovčanka, i dr. sc. Sonja Tošić Grlač, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb u Međimurskoj županiji. Knjiga nije samo zajedničko djelo dviju autorica, nego i zaključak istoimenog zajedničkog projekta koji su proveli Institut i Međimurska županija, temeljem sporazuma koji su potpisali krajem 2017. godine. Njegov je cilj bio da se što više dozna o Međimurcima koji su se iselili i o njihovom zanimanju za povratak. Knjiga je izdana uz financijsku potporu Međimurske županije, a ujedinjuje dva pristupa temi iseljeništva. Jedan je znanstveni, kojeg si je u zadatak uzela dr. Mesarić Žabčić, u kojem se migracije iz Međimurja istražuju uz primjenu statističkih metoda. U njemu se daje iscrpan prikaz podataka o tome gdje ima najviše naših iseljenika i čime se oni bave, kroz njihove vlastite priče. Drugi je etnografski, to je prikaz naše kulinarske tradicije, zbirka recepata, popraćena i fotografijama, koji zasluga dr. Tošić Grlač. On ima i emocionalnu notu, kako je ona rekla, jer su najsnažiji dojmovi koji nas vezuju sa zavičajem upravo oni koje su zabilježila čula mirisa i okusa.

O knjizi i projektu su publici koja je ispunila koncertnu dvoranu Scheierovu zgradu do posljednjeg mjesta, govorili ravnateljica Instituta dr. sc. Marina Perić Kaselj i međimurski župan Matija Posavec, koji je istaknuo značaj knjige kao doprinosa očuvanju naše kulturne baštine, koje pak je preduvjet stvaranju za život i rad poticajnog okruženja zbog kojeg bi se iseljenici mogli osjetiti ponukani da se vrate. O samim elementima istraživanja govorila je recenzentica knjige dr.sc. Danijela Angelina Jelinčić, koja je istaknula da je u knjizi zabilježen i autentični govor Međimurja, a za one koji ga ne poznaju ponuđen je i rječnik pojmova. Knjiga tako daje vrijedan znanstveni uvid u svoju temu, a na popularan i svima pristupačan način, kako je rekla. Na kraju su same autorice ispričale svoje motive u radu, a i zahvalile brojnim suradnicima koji su im u radu pomogli.

U predstavljanje knjige utkan je i glazbeni program - izveli su ga međimurski iseljenici u susjednu Sloveniju, članovi HKD Pomurje iz Lendave, odnosno njegov tamburaški sastav i Jasna Vuradin Popović kao vokalna solistica.