Kultura i prosvjeta 16.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

PRELOG: Muzej Croata insulanus - večer znanosti

Klub za promicanje znanosti Preloga i Savjet mladih Grada Preloga organiziraju večer znanosti pod motom Zajedno krenimo na put u Svemir. Večer će se održati 20. listopada u 19,30 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Moderator zbivanja je Mišo Rašan a večer će se odvijati po sljedećem programu:



1. Josipa Golomboš, Lara Klarić, Patricija Furdi: 
Promjene u načinu korištenja i pokrovu zemljišta u Međimurju između 2000. i 2014. godine korištenjem LANDSAT satelitskih snimaka
Autorice istraživanja su učenice Srednje škole Prelog. Sve tri imaju licencu za korištenje GIS programa ArcGIS i QGIS. Za svoje istraživanje koristile su LANDSAT satelitske snimke. Cilj im je bio ustanoviti i prikazati promjene u pokrovu tijekom 14 godina na području Međimurja. Korišten je zahtjevniji geoinformatički sustav SAGA GIS. Do kojih rezultata i zaključaka su došle naše mlade znanstvene nade?


2. Novak Zoran: "Sunce - naša zvijezda"
Zoran Novak je član Astronomskog društva Vega Čakovec. On će nam svojim predavanjem odgovoriti na sljedeća pitanja: 1. Što je zapravo Sunce? 2. Od koje materijala je izgrađeno? 3. Što je moguće vidjeti na površini Sunca? 4. Kako je moguće snimati površinu Sunca?


3. Kiš Miljenko: Mjesec iz hrvatske perspektive.
Na Mjesecu postoje sljedeći krateri: Bošković, Mohorovičić, Tesla i Brenner. Što ih u biti međusobno veže? I tko zapravo Leo Brenner po kojem je nazvan krater veći nego krateri Bošković, Mohorovičić i Tesla zajedno?


4. Šećer na kraju: Promatranje Mjeseca teleskopom za sve posjetitelje, ako vremenske prilike to dozvole.

Izvor: 3155