Kultura i prosvjeta 21.10.2016. 13:55.

Tečajevi u TIC-u

S Udrugom Mladi informatičari Strahoninca naučite sve o informatici

Nakon što je predsjednik Udruge mladi informatičari Strahoninca (MIS) Dejan Drabić krajem veljače ove godine predao ključeve prostorije koje je koristila udruga na katu zgrade Centra za kulturne i društvene namjene u Strahonincu, krenulo se u potragu za novim prostorima gdje će mladi informatičari nastaviti sa svojim radom. Prostore im je besplatno ustupio Tehnološko – inovacijski centar Međimurja gdje se danas održavaju tečajevi koje pohađa oko 75 osnovnoškolaca i srednjoškolaca podijeljenih u više interesnih skupina.

Moj prvi program, LOGO za osnovnoškolce, Algoritmi, Robotika, WEB i Internet stvari i Programiranje za srednjoškolce programi su koji se održavaju u TIC-u pod stručnim vodstvom predavača te se zainteresirani učenici mogu uključiti u neki od ponuđenih. – Za sada nismo u mogućnosti biti sasvim besplatni, no to nam je svakako cilj, ovisan o potporama i projektima koje osmišljavamo u suradnji s Međimurskim informatičkim klubom. Ovi tečajevi nemaju veze sa školskom informatikom koja je danas zastarjela već su oni moderan pristup informatici i rade se stvari koje su u trendu, kazao je Dejan Drabić uz kojeg tečajeve vode i Viktor Lazar, Matija Novak, Miljenko Blažeka i Renato Železnjak.

Zanimljivi i dinamični tečaj robotike uz voditelja, magistra informatike, Viktora Lazara

Svaki od tečajeva održava se jednom tjedno po dva školska sata i okuplja učenike diljem Međimurja, zaljubljenike u informatiku i njezine raznovrsne grane. Posjetivši par tečajeva iz prve smo ruke vidjeli kako se djeci polaznicima tečajeva i članovima MIS-a pristupa na jednostavan način, koristi se jezik njima blizak i razumljiv te su usporedbe i riječi svima jasne i smislene, a to nam je potvrdio i predsjednik Udruge Drabić. – Informatika je danas sveprisutna i potrebno je djecu o njoj učiti. Mi ih podučavamo kako mogu sami za sebe misliti, kako kompjuter radi i kako on dolazi do točnih rješenja. Bit našeg djelovanja je komunikativni pristup informatici gdje djeca mogu biti slobodna. Pokazujemo im da smiju pogriješiti, ali iz tih pogrešaka i mnogo naučiti i želimo da razumiju u čemu je smisao zadatka i programa koji radimo. Djeca tako shvaćanjem, korak po korak, stječu znanja i vještine koje će im biti potrebne u budućem, modernom, informatičkom svijetu, objasnio je Drabić.

Koliko mogu, Udruzi MIS koja niže uspješna natjecanja, svojim doprinosom pomažu Međimurska županija i Grad Čakovec, a više o ponuđenim tečajevima i o Udruzi MIS možete doznati putem web stranice.

Dejan Drabić: Djecu učimo misliti!