Kultura i prosvjeta 05.02.2017. 07:49. Zadnja izmjena: 05.02.2017. 07:49.

Stvara umjetnička djela

Stjepan Krnjak iz Dekanovca prošlost oživljava vještim rukama

Sedamdesetpetogodišnji Stjepan Krnjak, nakon radnog vijeka provedenog izvan domovine, vratio se u rodni Dekanovec i napokon našao vremena za stvaranje velikih i malih umjetničkih djela. Samouki kipar izradio je spomenik najpoznatijem Dekanovčanu, Florijanu Andrašecu, te ga poklonio svom mjestu.

- Živio sam u njegovo vrijeme, imao sam 22 godine kada je kantor umro. Bio je to velik čovjek o kojem se, nažalost, još uvijek premalo zna. Ideja za kip došla je od zamjenika načelnika Vladimira Jambrošića. Model je nastao od gipsa, armiran je i potom je u Zagreb otišao na lijevanje u bronci. To je bio moj prvi veći kip jer sam prije toga radio manje figure, prisjetio se naš sugovornik.

Inspiraciju pronalazi u liku i djelu Florijana Andrašeca, sakralnim temama i aktualnim zbivanjima. - Ljudi se dive velikim kipovima, no, ne znaju da je mnogo teže raditi male figure. Njih se može modelirati jedino prstima i nekim sitnim alatom poput pincete, naglasio je Krnjak koji je poznat i po jedinstvenim maskama od papira koje su Dekanovec dostojno predstavljale na brojnim karnevalima u zemlji, ali i izvan nje. Danas maske radi isključivo prema narudžbi, a najveći problem u početku mu je predstavljala izrada kalupa.

- Prvu masku napravio sam prije 17 godina. Nakon dugog razmišljanja kako napraviti kalupe, došao sam na ideju da koristim plastične vrećice nabijene sitnim suhim sijenom koje nakon sušenja emulzije mogu u komadima trgati van, otkrio je tajnu aktivan umirovljenik.

- Kiparstvo je jako zahtjevno, no, kad te "ulovi", iz toga ne možeš van. Radim i po danu i po noći, malo po malo, kako dolazi inspiracija. Oduvijek sam znao da ja to mogu, ali prije nisam imao vremena za hobije. Neostvarena mi je želja izraditi betonsku fontanu Ivana Krstitelja, rekao je Krnjak koji će ideju vjerojatno realizirati na proljeće.