Kultura i prosvjeta 30.03.2019. 09:56. Zadnja izmjena: 30.03.2019. 09:57.

Čakovec

Putene Venere Petra Hraneullija isklesane u kamenu

Postavom otvorenim u četvrtak, 21. ožujka u čakovečkom Centru za kulturu međimurskoj javnosti predstavio se umjetnik Petar Hranuelli. Kipar rodom s otoka Brača iza sebe ima pedesetak samostalnih i stotinjak zajedničkih izložbi, a popisu je dodao i Čakovec u koji je, ističe, došao po preporuci prijateljice Čakovčanke i dragih mu ljudi koji žive u ovom kraju. Izložio je 15 skulptura od kamena i 25 crteža, u osnovi skica realiziranih radova i onih koji će tek nastati. Njegov opus materijalom je vezan uz rodni otok, a glavnu ulogu u njegovu stvaralaštvu ima motiv žene. Ženski aktovi oblikovanjem volumena podsjećaju na putene paleolitske Venere, simbol matrijarhata i plodnosti, te su na neki način kao sestre Willendorfske Venere, rekla je likovna kritičarka Marta Horvat prilikom otvorenja.

- Išao sam u Klesarsku školu Pučišća. Puno toga sam  savladao u domeni tehnici obrade kamena tako da mi je kamen u srcu. Koristim razne vrste kamena - ovdje ima skulptura od velebitskog kamena, zatim talijanski Carrara, makedonski prilepski mramor, pa čak i zagrebački bizek. Inspiracija mi je uglavnom Venera, prahistorijska priča kojom se bavim glavna inspiracija u stvaranju. U zadnje vrijeme se dosta bavim mitologijom. Vraćam se u prahistoriju jer sve što je lijepo napravljeno je u to vrijeme, rekao je prilikom otvorenja.

Otvorenju izložbe prisustvovala je i povjesničarka umjetnosti Iva Körbler koja je u svom govoru ukazala na simboliku autoreva imena koje u prijevodu znači stijena, te se osvrnula na njegov rad.

- Postoje skuplture koje su savršeno isklesane, ali su hladne, mrtve, ostavljaju vas potpuno ravnodušnima. Opus Petra Hranuellija to nipošto nije. Smatram da je njegovo mjesto već ucrtano u karti recentne skuplture i da će budućim djelima i izložbama dati još neke zanimljivije pomake, rekla je Körbler.

Postav se može razgledati do 8. travnja, a nakon toga autor priprema novu izložbu u Muzeju antičkog stakla u Zadru, 6. svibnja, gdje će prezentirati devedesetak staklenih skulptura.