Kultura i prosvjeta 03.02.2018. 08:25. Zadnja izmjena: 03.02.2018. 08:29.

Centar za kulturu Čakovec

U četvrtak, 8. veljače otvorenje izložbe radova Ive Šebalja - Slikarstvo traži vrijeme

U organizaciji Centra za kulturu Čakovec i udruge Val kulture, u Centru za kulturu Čakovec u četvrtak, 8. veljače u 19 sati bit će otvorena izložba radova Ive Šebalja pod nazivom Slikarstvo traži vrijeme.

Riječ je o posljednjoj stanici putujuće izložbe Ive Šebalja Slikarstvo traži vrijeme kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta je udruga Val kulture koja je u suradnji s brojnim ustanovama tijekom 2017. godine realizirala niz izložbi Ive Šebalja čiji se postav i izbor radova mijenjao ovisno o mogućnostima i veličini pojedinog izložbenog prostora. Izložba Ive Šebalja svoje putovanje završava posljednjom izložbom u nizu koja se otvara u četvrtak, 8. veljače 2018. u Centru za kulturu Čakovec. U Čakovcu će posjetitelji imati priliku razgledati 30-ak najreprezentativnijih radova iz kolekcije koja broji preko 150 radova. Tako će se posjetitelji upoznati s karakterističnim Šebaljevim motivima kao što su pušač, akt, slikar i model, autoportret, žena, pas, mačka itd.

Cilj projekta je aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. stoljeća. Izbor od oko 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća, pa do zadnjih godina života autora izvrsno reprezentiraju poetiku i stvaralaštvo Ive Šebalja. Riječ je većinom o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka radova Ive Šebalja obogaćena je njegovom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost zbirke zacijelo čine dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima.

Izložba u Centru za kulturu Čakovec u Čakovcu ostaje otvorena do 23. veljače 2018.

Izvor: Sonja Švec Španjol