Kultura i prosvjeta 18.01.2016. 12:35. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Tema: Utemeljitelji i reformatori

Za svakog ponešto na Noći muzeja u Prelogu

Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga i Muzej Croata insulanus uključili su se u organizaciju manifestacije Noć muzeja.

 

Tema ovogodišnje Noći muzeja u Prelogu je Utemeljitelji i reformatori, a bit će riječi o jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, biskupu Josipu Jurju Strossmayeru. 

Muzej Croata insulanus Grada Preloga svoja će vrata otvoriti u petak, 29. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći. U isto vrijeme, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u svojim prostorima će otvoriti izložbu arhivskih knjiga, organizirati Trivija kviz i promotivnu prodaju knjiga iz otpisa.

 

Na prvom katu postavljena je stalna postava hrvatske naive i nova postava hrvatske moderne (Edo Murtić,Oton Gliha,Slavko Šohaj,Kamilo Ružička,Ladislav Kralj Međimurec…). Glazbenim nastupom prof. Danijel Oto, pijanist i mladi student glazbe tenor Filip Hozjak, izvesti će poznate arije. Štrigovski Državni arhiv za Međimurje upriličit će izložbu fotografija i arhivskog gradiva Međimurja u razdoblju 1914.-1918. godine (doba 1. Svjetskog rata). Autor izložbe je povjesničar Branimir Bunjac. U popratnom sadržaju predstavit će se tamburaši "Veseli Pajdaši" i glazbeni bend "Duo Koki", žongler i vilenjak Alfonso i barokne krinoline, a uz to, posjetitelji će moći degustirati kvalitetna međimurska vina i međimurski pjenušac te delicije koje će pripremiti Srednja škola Prelog.