Najavljujemo 22.11.2016. 08:56. Zadnja izmjena: 22.11.2016. 14:15.

Advent u gradu Zrinskih

Uživajte uz raznovrsni program u Čakovcu dok čekate Božić: Klizanje, radionice, predstave...

Advent u gradu Zrinskih od 25. studenog do 26. prosinca svim Čakovčanima i posjetiteljima grada, stvorit će nezaboravni božićni ugođaj.

Program ovogodišnjeg Adventa predstavili su gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek, te gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak.

Prema riječima gradonačelnika Kovača, ovogodišnji program bit će najljepši i najbogatiji dosad, a po prvi put, građani će moći klizati u samom središtu grada. Naime, na Trgu Republike postavljeno je klizalište, koje će za građane biti otvoreno svakog dana, od 1. prosinca do 30. siječnja. Cijena ulaska je 15,00 kuna, odnosno 20,00 kuna nakon 20 sati, a eventualno iznajmljivanje klizaljki stajat će 15 kuna. Cilj je raznovrsnim sadržajima tijekom prosinca privući ljude u središte grada, te im omogućiti blagdanski ugođaj. Već ranijih godina, čakovečki Advent bio je izuzetno posjećen, te nema sumnje da će tako biti i ovog prosinca, završio je gradonačelnik.

Program obuhvaća različite prigodne sadržaje koji će se odvijati na Franjevačkom trgu, u Ulici Kralja Tomislava, u knjižnici Nikola Zrinski, u prostoru Muzejsko informativnog centra, u Scheierovoj zgradi, u Centru za kulturu Čakovec, u crkvi sv. Nikole biskupa, te u atriju Starog grada. Već prema svojim interesima i afinitetima, naši najmlađi će se moći izraziti u raznolikim tematskim kreativnim radionicama, družiti se s Djedom Mrazom, dočekati Svetog Nikolu, ili jednostavno uživati u dječjim predstavama. Čakovec će tijekom četiri vikenda živjeti u pravom božićnom duhu, uz prigodne nastupe KUD-ova, zborova, Čakovečkih mažoretkinja, Gradskog puhačkog orkestra te raznih drugih izvođača koji će svojim nastupima uveličati radost božićnog ugođaja, rekla je među ostalim, voditeljica Turističkog ureda TUGČK Boška Ban Vlahek.

Bit će mnogo zanimljivih putopisnih predavanja, a osobita novost je Prvi međunarodni festival karikatura, koji će se premijerno predstaviti na Adventu u Čakovcu. Prostor atrija Starog grada ove je godine rezerviran za prigodni glazbeni program te filmove o božićnim običajima, a kao dodatno iznenađenje očekuje Vas atraktivni svjetlosni show.

Advent ili Došašće vrijeme je priprema za Božić, jedan od najvećih kršćanskih blagdana, kad zaboravljamo nesuglasice, brige, sve ono negativno i ružno što život neminovno donosi sa sobom, i kad nam život barem nakratko obasjava samo svjetlost, radost i mir. Vjerski dio programa predstavio je gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Željko Železnjak, istaknuvši da će ove godine, svaka adventska nedjelja biti posvećena jednoj udruzi. Tako prvu svijeću ove subote pale Zrinska garda Čakovec i gradonačelnik Stjepan Kovač, drugu Udruga slijepih i slabovidnih osoba Međimurske županije, treću Udruga za sindrom Down, a posljednju Udruga 40 dana za život.

Treba napomenuti da će se uz mnogobrojne sadržaje i ove godine organizirati Adventski sajam na Franjevačkom trgu, gdje će se mnogobrojni izlagači predstaviti bogatom božićnom ponudom prigodnih proizvoda, a posebna pozornost dala se vizualnom identitetu Čakovca, koji će ovih božićnih blagdana biti ljepši nego ikad.