Pozornica 01.05.2016. 10:33. Zadnja izmjena: 01.05.2016. 13:33.

Dom kulture

Dan Roma obilježen pjesmom i plesom u Maloj Subotici

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica ove je godine bila domaćin županijske proslave povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma koji se diljem svijeta slavi 8. travnja. Svečanost održanu na sam Dan Roma u domu kulture u Maloj Subotici otvorila je ravnateljica OŠ Đurđa Horvat naglasivši pritom da je upravo OŠ iz Male Subotice, koja broji oko 250 romskih učenika, prošle godine proglašena institucijom koja najbolje radi s Romima, a dokaz tome su i pohvalni rezultati koju učenici Romi postižu.

Osim domaćina u svečanoj proslavi romskog dana sudjelovale su i druge međimurske škole koje pohađaju učenici romske nacionalne manjine – OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, Centar za odgoj i obrazovanje, OŠ Kuršanec te OŠ Orehovica, a posebni gosti došli su iz susjedne Varaždinske županije - OŠ Petrijanec. Bogat program otvorili su domaćini kratkim filmom o učenici 6. razreda Severini Lajtman koja je bila ovogodišnja županijska predstavnica na smotri LiDraNo, nakon čega je i sama Severina prisutne počastila svojom izvedbom recitacije "Dotepenec".

U nastavku programa pjesme, plesa i smijeha nije manjkalo, a puna dvorana uživala je u izvedbi tradicionalne romske pjesme Djelem djelem, brojnim romskim i hrvatskim recitacijama, folkloru te zvucima tamburice, a prisutne je oduševio Ivan Oršoš iz Centra za odgoj i obrazovanje koji je svojim breakdance pokretima i beatbox nastupom zaradio gromoglasan pljesak i ovacije prisutnih.

U veselom tonu protekla su i slavlja povodom Međunarodnog dana Roma u Centru za odgoj i obrazovanje te na nogometnom igralištu u naselju Sitnice koji su također na svečan način obilježili jedan od najvažnijih datuma u povijesti Roma.