Pozornica 26.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Hižićka pri Tomeku

Tomislav Rašperger (39) iz Mihovljana veliki je obožavatelj starina, pa mu je tako želja bila da jednog dana u svom dvorištu ima starinsku kućicu ispunjenu starim stvarima. Želja mu se ostvarila nedavno, kada je službeno otvorena kućica, a samo najbliža obitelj i prijatelji imali su priliku razgledati dragocjene predmete. Kućica je napravljena 1925. godine u Sv. Križu Začretje u kojem ju je obitelj Rašperger pronašla, otkupila, rastavila i dopremila u Međimurje. S gradnjom su započeli početkom lipnja 2013. godine, a Tomislavu je najveća podrška u izradi bio otac Dragutin, dok su pomagali brojni prijatelji. Nakon nešto manje od godinu dana, kućica je dovršena i ispunjena starinama koje je Tomislav čuvao u garaži i kod oca. Trenutno se u njoj nalazi oko 130 predmeta koji su ispunili zidove, podove i strop. Zaslužna za uređenje i razmještaj je Tomislavova supruga Ana.

 

Najstarija stvar koju posjedujem, procjenjuje Tomislav, je škrinja iz 1914. godine u kojoj je moj pradjed čuvao vojnu uniformu iz rata. Ima tu još i starih satova, slika, radija, posuđa i mnogih drugih stvari. Većinom su to obiteljske dragocjenosti, a neke su mi poklonili prijatelji.

 

Najdraža od svih stvari koje je sakupio mu je djedova vojna knjižica koju posebno čuva unutar okvira na zidu. Mnogi predmeti još čekaju da nađu svoje mjesto u Tomislavovom kutku jer ih treba restaurirati. Tu se ponovo uključuje tata Dragutin koji je u mirovini, pa uživa obnavljajući stare alate. Kućica je postala mjesto opuštanja obitelji, ali i prostor za druženje s obitelji i prijateljima.

 

Izvor: 3100