Pozornica 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Ivan Mučić - trombonist iz Dekanovca

Beličanin Stjepan Taradi - Utek poznato je ime međimurske glazbene scene, učitelj brojnim mladim puhačima koji su, kasnije, postali poznata imena. Među njima je i 24-godišnji Ivan Mučić iz Dekanovca koji o svojoj opčinjenosti glazbom kaže:
- Prvu glazbenu naobrazbu iz trombona stekao sam upravo kod Stjepana Taradija - Uteka. Prepoznao je moju ljubav za izabrani instrument i moj glazbeni talent te me 2006. usmjerio u Srednju glazbenu školu u Varaždinu u kojoj sam nastavio obrazovanje u klasi Stjepana Rukljića. Tu ću godinu pamtiti i po tome što sam na državnom natjecanju sa „svojim“ instrumentom osvojio drugu nagradu, a dvije godine kasnije, već sam postao državni prvak na natjecanju koje je održano u Varaždinu.
Ivan je dobitnik i skulpture Agencije za odgoj i obrazovanje koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske za izuzetna postignuća u glazbi te posebnih priznanja Varaždinske i Međimurske županije i Općine Dekanovec.
- Nastupajući na završnom koncertu povodom 180. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu, izveo sam solo koncert N.R. Korsakova, uz pratnju puhačkog orkestra Glazbene škole, čime sam privukao veliku pažnju. Tri godine poslije, 2009., upisujem Muzičku akademiju u Zagrebu, kaže i dodaje kako se tijekom studija usavršavao kod mnogih poznatih glazbenika trombonista, kao što su Dušan Kranjc, Stephan Poppe, Jaques Mauger, Branimir Slokar, Thomas Eibinger, Antonello Mazzucco, Dietmar Kublbock, Steven Mead, Reinhold Friedrich...
Iste godine sudjeluje i na 4. međunarodnoj orkestralnoj akademiji u Starigradu na Hvaru. Surađivao je s Varaždinskim komornim orkestrom te gotovo svim zagrebačkim profesionalnim orkestrima i ansamblima, kao što su Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačka filharmonija, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta, Orkestar kazališta Komedija, Simfonijski puhački orkestar oružanih snaga RH, Ansambl Cantus. Akademske godine 2011./12. putem razmjene studenata školovanje nastavlja na glazbenoj akademiji u Ljubljani, u klasi Dušana Kranjca.
Glazba ne poznaje granice
na međunarodnom natjecanju u Štanjelu 2012. godine Ivan Mučić osvaja srebrnu plaketu, a u veljači iste godine polaže audiciju kod No Borders Orchestra (orkestar koji skuplja najbolje glazbenike bivše Jugoslavije). U lipnju 2012. godine ostvaruje dosad najveći uspjeh - polaže audiciju u Simfonijskom orkestru HRT-a te time postaje njihov stalni vanjski suradnik.
- Kao student, položenim audicijama, ove godine stječem mogućnost solo izvedbe uz pratnju profesionalnih orkestara u Hrvatskoj i Sloveniji te sam u veljači nastupao uz pratnju Simfonijskog puhačkog orkestra oružanih snaga RH, a u ožujku osvojio zlatnu plaketu na slovenskom državnom natjecanju TEMSIG - dodaje Ivan.
Mladen Grubić

Izvor: 3059