Pozornica 24.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

IVANOVEC: Se kaj smo napravili i sačuvali

Udruga žena Izvor u Ivanovcu djeluje kao udruga za promicanje kvalitete života, a povremeno zove sumještane na izložbe kojima predstavlja svoje aktivnosti.
Nedavno su postavili izložbu ručnih radova, starina i drugih rukotvorina pod nazivom Se kaj smo napravili i sačuvali u velikoj dvorani stare škole u kojoj je i “baza” udruge.
Žene, međutim, nisu izložbu postavile same jer pozvale su na izložbu i učenike OŠ Ivanovec koji izrađuju odjeću od recikliranih materijala. Danijel Filo pokazao je obnovljeni stari gredenc, mjesni fotokinoklub vrtio je stare filmove koje su Ivanovčani snimili kad su se prve kamere donosile iz inozemstva, Josip Balog pridružio je izložbi kolekciju birotehnike i svu silu sačuvanih starih radioaparata - magnetofona, kasetofona i drugih stvari koje je već u kućanstvima prekrio zaborav, Miljenko Bašek postavio je instalaciju s prepariranim divljim životinjama karakterističnim za kontinentalnu Hrvatsku, a članice udruge došle su i do jednog otkrića.
Ivan Novak (po starini: “od Vargovih”) godinama doma, samozatajno i ustrajno, izrađuje makete predmeta koji su bili svakodnevica negdašnjeg ruralnog života, a makete su mu iznimno vjerni (umanjeni) prikazi drvenih kola, kuružnjaka, alata i objekata koji su bili na svakom gruntištu...
Članice Izvora izvukle su ga na svjetlo dana, skoro pa prisilile da pokaže svoje rukotvorine i njima uljepša izložbu.
Što su sve žene napravile i izložile, teško je nabrojiti. Dovoljno je reći da je u rukama spretnih žena i notorno luščinje s klipova kukuruza materijal od kojeg nastaju prave mjetničke minijature.
Radost buđenja uspomena na starine, ali i priliku za uključenje u udrugu za promicanje kvalitete života sumještanima su pružile Dragica Toplek (“Ogrđenova”), Marija Filo (“Domjanićova”), Marija Vuglač (“Bašekova”), Verica Leček (“Belekova”), Barbara Zadravec (“Fodorova”), Boja Janković (“od Boltovih ‘Štefanca”), Marija Gradiščaj (“Ženova”), Marija Hajdinjak (“Šenkoska”) i Melita Furdi (‘vanoska sneha, pak nema po familiji conu).
M. Belčić

Izvor: 3052