Pozornica 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Karlo Poljanec, prva truba u regiji

Vrijeme je školskih natjecanja, pa su tako nedavno za svoj trud i umijeće nagrađivani i budući glazbenici, učenici osnovnih umjetničkih škola. Čakovečka škola Miroslav Magdalenić na regionalno natjecanje, što znači natjecanje koje okuplja škole iz kontinentalnog, odnosno sjevernog dijela Hrvatske, poslala je osmero učenika. U Velikoj Gorici natjecale su se dvije violinistice: Ema Bošnjaković i Patricija Juračić, osvojivši 3. nagrade u 1., odnosno 2. kategoriji. U Bjelovaru je održano natjecanje za puhače. Luka Habuš na saksofonu osvojio je 2. nagradu u 1. kategoriji. Čak pet trubača u prvoj kategoriji predstavljalo je čakovečku školu u Bjelovaru. Treće nagrade osvojili su Silvio Vlah i Romeo Mišić, druge nagrade pripale su Filipu Belovariju i Davidu Vlahu, a najbolji je bio Karlo Poljanec osvojivši 1. nagradu, čime je izborio pravo nastupa na državnom natjecanju 23. ožujka u Varaždinu.
Karla je za natjecanje od početka ove školske godine pripremao njegov profesor Vjeran Vidović. Zajedno rade od prvog razreda, a Karlo je trenutno polaznik 5. razreda glazbene i 7. razreda osnovne škole u Strahonincu.
- Lijepo je pratiti proces odrastanja djeteta, ali i njegovog učenja i glazbenog sazrijevanja, kaže Vjeran Vidović, pa dodaje:
- O Karlu mogu reći da je dobar učenik, savjestan i uporan. Bila bi šteta da svoj talenat ne iskoristi za daljnje glazbeno obrazovanje. Koliko znam, on još nije odlučio hoće li u srednju glazbenu školu, a znam da su to već učinili neki koji ni upola nisu toliko dobri kao on.
Karlo je jedan od one svestrane djece čije sposobnosti žele razvijati svi, pa tako - uz natjecanja u glazbi, ovaj dječak iz Strahoninca sudjeluje i na natjecanjima matematike i fizike u osnovnoj školi. Interesa je puno, pa stoga ni ne čudi što još uvijek ne zna hoće li nastaviti glazbeno obrazovanje.
- Trubu sam odabrao zbog mog pokojnog pradjeda Franje. Obećao je da će mi kupiti taj instrumenat ako se upišem u glazbenu školu. Obećanje je ispunio, a ja sam sve više počeo voljeti glazbu i sviranje, kaže Karlo.
Profesor Vidović potvrdio nam je kako su regionalna i državna natjecanja često i više nego zahtjevna za pojedine uzraste natjecatelja. Zadaci i partiture vrlo su ambiciozni, pa pripreme iziskuju težak rad kroz cijelu godinu. Uz zadanu kompoziciju, potrebno je pripremiti i jednu kompoziciju domaćeg autora te jednu po vlastitom izboru, no tu treba dobro razmisliti i odabrati ono što će dijete svirati s voljom. Karlo kaže kako nema tremu niti strah pred javnim nastupom. Kao bitan faktor profesori će kod djeteta istaknuti i podršku roditelja i okoline, ali u svom radu cijene podršku kolektiva te posebice ravnatelja Božidara Bogdana koji je spreman osigurati najbolje uvjete rada.
Mladi su natjecatelji, prije odlaska pred stručnu komisiju, održali nekoliko nastupa u Čakovcu i okolici - od koncerta u Domu sindikata do gostovanja u pojedinim osnovnim školama. Karlo Poljaenc i njegov profesor vjeruju da dobar rezultat s regionalnog natjecanja mogu postići i na državnom u Varaždinu. Sretno im u tome.
K. Štebih

Izvor: 2864