Pozornica 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

KOTORIBA: Smotra međimurskih narodnih običaja

Zajednica kulturno -umjetničkih društava Međimurske županije, Odbor za narodne običaje te zajednice i KUD Kotoriba prošlog su vikenda u domu kulture u Kotoribi okupili deset međimurskih kulturno-umjetničkih društava i udruga koji su na pozornicu prenijeli narodne običaje o kojima brinu i čuvaju ih. Običaji su to koji govore istim jezikom, dijele iste vjerske osjećaje te zajedno njeguju šarolikost kraja „med dvema vodami“.
Smotra međimurskih narodnih običaja postola običaj je koji se s ponosom njeguje u Kotoribi. Kulturni amateri u dva su dana podsjetili kako je to bilo nekad, prije užurbanosti, stresa, prije računala, mobitela i svih danas neizbježnih tehnologija, a kajkavska riječ i običaji bili su glavni motivi zbog kojih su ljudi iz deset društava htjeli pokazati što oni čuvaju. Prvog dana smotre vidjeli smo nastup KUD-a Strahoninec s običajem Idu Mikule koji je za scenu pripremila Tamara Zdolec. KU Seljačka sloga Prelog predstavila se narodnim običajem Koritari redateljice Suzane Lacković. Štefanija Jambrošić uvježbala je KUU Društva žena iz Gornjeg Kraljevca i običaj Vuzmeni zajtrek. Glumci iz KUU-a Lipa Gornji Mihaljevec na dojmljiv su nam način uprizorili Mihalovske svate u režiji Jasenke Novak. Nedjelja je bila „bogatija“ jer smo vidjeli nastupe šest društava. Prvo su na scenu došli domaćini s običajem Kak se negda prol veš(beljenje). Običaj je za scenu pripremila Anica Jauk. KUU Podutren predstavila je običaj Gustuvaje z večera pre zoročnici koji je za scenu pripremila Marija Jambrošić. Po prvi su put na smotru došli gosti iz Republike Mađarske - članovi KUU-a Sumarton iz istoimenog mjesta. Oni su nam posredstvom Jelice Doboš Gujaš i Marije Hranjec izveli običaj Bobonje (Babinje). KUD Žiškovec izveo je običaj Vincekovo, a za scenu ga je pripremila Jagoda Srša. Štrigovsko gostuvanje izveli su članovi KUD-a Sveti Jeronim, a za scenu ga je pripremio Stjepan Makovec. Na kraju smo vidjeli glumce HKDU-a Goričan s običajem F nedelju popovne na klopi. Običaj je na scenu postavila Katarina Pintarić. Nakon svake večeri, voditelji su razgovarali s članovima prosudbene komisije, Smiljanom Peter Marčec, muzejskom savjetnicom Muzeja Međimurje Čakovec, i prof. dr. Stjepanom Hranjecom, uvaženim poznavateljem međimurske narodne baštine. Oni su, uz pozitivne i konstruktivne primjedbe, izrazili zadovoljstvo viđenim. Iskazali su zahvalnost glumcima za entuzijazam i čvrstu volju za čuvanjem onoga što s godinama postaje sve vrednije, a mi s time ne živimo.
U stanci između nastupa čuli smo svirku tamburaša iz Kotoribe, Preloga i Žiškovca, a nastupile su i Puhačka skupina Skandal band i Pjevačka skupina iz Sumartona. Čuli smo i stihove Rajke Trokter koje su nam interpretirale Jasenka Novak i Lea Novak Gornjeg Mihaljeva te domaću recitatoricu Anu Radmanić sa stihovima Ruže Pokolić. Nazočnima na smotri obratili su se Jagoda Srša, predsjednica Odbora za narodne običaje pri ZKUD-a Međimurske županije, te Dejan Buvač, predsjednik spomenute zajednice.
Smotru su gledali čelnici Općine Kotoriba, načelnik Ljubomir Grgec, njegov zamjenik Roberto Ujlaki i predsjednik OV-a Zoran Radmanić.
U dvije večeri, dvorana doma kulture bila je puna zahvalnog gledateljstva, a program je vrsno vodila mlada prosvjetna djelatnica Darja Šupljika.
Ovaj kulturni događaj sponzorstvom je pomoglo desetak kotoripskih i drugih tvrtki te Općina Kotoriba.
Mladen Grubić

Izvor: 3057