Pozornica 21.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

KUD Mura u Grabarju

Folkloraši i tamburaši KUD-a Mura Mursko Središće nastupili su u programu 13. folklornih susreta u Grabarju, mjestu u blizini Kutjeva. Prenosimo dojmove jednog od sudionika:

- Iako je mimohod bio kratak, moglo se ponešto putem i odsvirati, a po dolasku pred binu najsretnije su bile djevojke. Okićene kočije bile su spremne za za njihov prihvat i vožnju ulicama mjesta. Za vrijeme djevojačke parade u kočijama, nismo ni mi dečki mirovali. Tamburice su neprestano nešto prebirale, mali pastiri pred binom pekli su mladi kukuruz, a muškarci strigli ovce. Poneki od nas prije nastupa su dobro upoznali kuhare koji su na otvorenom pripremali grah s kobasicama, a kako je običaj da generali najprije probaju što vojska jede, žrtvovali smo se mi voditelji (Benčić i Bregović) i vozač Darko, da tradicija ne propadne. Kuhari, članovi ansambla Šljivina grana, kolege muzičari i - eto prilike da ne mirujemo ni minute… 

U programu su nastupili KUD Kraluš Stupnik, KUD Virovitica, KUD Drežnik, KUD Kaštel iz Pribislavca, KUD Poljadija Grabarje, i mi. Ova lijepa manifestacija odvijala se na seoskom trgu, pred mnoštvom posjetitelja, i na odlično pripremljenoj velikoj pozornici, a svi izvođači bili su bogato nagrađeni aplauzom. Druženje je nastavljeno na večeri, pa u velikom kolu, a potom i u vatrogasnom domu u kojem je vladala prava atmosfera velikih koncerata - upaljači u rukama, mobiteli svi jetle... Sve u svemu, bilo je nezaboravno.

V.Trstenjak

Izvor: 3095