Pozornica 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Marko Karloci, najbolji međimurski amaterski glumac

U nizu vrsnih međimurskih glumaca i između pet nominiranih za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem Festivalu KAM-a koji je sredinom travnja održan u Prelogu, žiri je kao najboljeg prepoznao 63-godišnjeg Marka Karlocija iz KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava. Marko je najboljim proglašen za ulogu Miške u predstavi Ljubav i kalamper, autora Stjepana Škvorca iz Belice. - Karloci, Vama nemam što reći, Vi ste sve pokazali, rekao mi je redatelj Robert Raponja koji je uz glumicu i redateljicu Barbaru Rocco pratio ovogodišnji Festival, prisjeća se Marko obrazloženja nagrade.
- Ove mi riječi još i danas odzvanjaju, pa iako sam izuzetno ponosan na titulu najboljeg glumca, reći ću vam iskreno da bih bio još sretniji da se na pobjedničkom postolju našla cijela glumačka ekipa u kojoj je svaki od njih dao dio sebe da ja postanem najbolji.
Tko je Marko Karloci?
- Rođen sam u Donjoj Dubravi 9. travnja 1951. Nakon osnovne škole, izučio sam zanat za pekara kod poznatog donjodubravskog peka Pavla. Kao pekar, radio sam 25 godina kotoripskom Bratstvu i, prije umirovljenja, u Čakovečkim mlinovima. Danas, kao umirovljenik, dane provodim u ribičiji, mjesni sam bubnjar, a dosta vremena provodim uz Slogu u kojoj sam punih 40 godina.
Kako ste se našli među glumcima?
- Još kao omladinac glumio sam s vojskom na karauli. Za njih sam pisao skečeve i igrokaze i sve smo to zajedno prikazivali našim sumještanima. Bila mi je želja plesati s folklorašima, dolazio sam na probe, vježbao, nije išlo, pa su u prvi mah mislili da ih zafrkavam. Naime, kada bi oni krenuli lijevo, mene je nekaj vleklo desno, pa su mi na kraju rekli da odem u glumce, gdje mi je mjesto. Stirali so me i ve sam tu!
Volim komedije, pa sam tako stekao i reputaciju prvog mjesnog komedijaša. Najviše volim glumiti u komadima koje piše Beličanac Stjepan Škvorc jer on piše ciljane uloge, pa one tada oživotvorene dobivaju sav potrebiti sjaj. Prije 17 godina već sam bio proglašen najboljim glumcem, ali sve to moram zahvaliti kolegama na pozornici. Ranije je to bio Zdenko Bermanec, dok mi je danas nezamislivo stati na daske bez Štefice Kovač, Đurđe Rusak, Vladimira Čmrleca i Zlatka Međimurca. Ekipa je to koja se proslavila na posljednjem KAM-u. Da ne zaboravim Božicu Kivač koja je naša logistika, šaptačica, koordinatorica i dobri duh ekipe. Iako smo sjajna ekipa, nismo se nadali takvom uspjehu u Prelogu.
Kako je to biti najbolji međimurski glumac?
- Za mene je to velika stvar. Godile su mi čestitke, priznajem. Ali isto tako priznajem da ponekad u komunikaciji s ljudima imam problema jer ponekad ne znaju govorim li ozbiljno, ili se šalim. Mislim da sam tu ljubav prema glumi i šaljivost naslijedio od staroga japice koji je bio nepismen. Bio je mjesni veseljak koji je ljudima čuvao krave, a u slobodno vrijeme hodao je po krčmama pričati priče koje je smišljao, ali ih je predajom zadržavao u glavi.
Mladen Grubić

Izvor: 3083