Pozornica 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Međimurci ponovo pokazali veliko srce

Stotine Međimuraca još je jednom pokazalo da ima velika srca, sudjelujući od 7. do 17. veljače u programima Festivala srca Čakovec, odnosno svjetskom obilježavanju tjedna prirođenih srčanih grešaka i srčanih bolesti u djece koje je u našem kraju organizirala ovdašnja podružnica udruge Veliko srce malom srcu.
Središnja manifestacija, humanitarna priredba pod nazivom Rasplesana srca Međimurja održana je u subotu, 8. veljače u Srednjoj školi Čakovec. Pred prepunom dvoranom nastupili su zbor Gimnazije Josipa Slavenskog, plesni studiji Vivona, Livi i Teuta, čakovečke te mažoretkinje iz Nedelišća, Murskog Središća i Donjeg Kraljevca, skupina Nexus, Grlice i Kontra nas, KUD-ovi iz Pušćina i Donjeg Kraljevca te zbor Baptističke crkve Mačkovec. Program je vodila Mateja Gošćiej, a prihodi od prodaje ulaznica, odnosno dobrovoljni prilozi namijenit će se daljnjim akcijama udruge Veliko srce malom srcu koju, uz druge volonterke, vodi Gordana Prebeg.
Uz spomenuti koncert, one su u petak, 7. veljače kod Mercator centra u Zagrebačkoj ulici, u Čakovcu organizirale promotivnu prodaju torti i kolača, čemu su prisustvovali i poznati Međimurci – Filip Ude sa suprugom Anom, Nikola Lesar, Nenad Šimunko, Igor Baksa, Bojan Jambrošić i Tamburaški sastav Kumovi. Priređena je i igraonica za djecu koju je vodila spisateljica Petrana Sabolek, dok su u Muzeju Međimurja održane interaktivne radionice.
U srijedu, 12. veljače te dan kasnije prigodni programi organizirani su i u Centru za kulturu te u Dječjem vrtiću Cvrčak, dok je Festival srca završen u ponedjeljak, 17. veljače u Katoličkom domu u kojem su Dramski studio Dada i Kazališna družina Pinklec izveli predstavu Kako je Ješko pobijedio prehladu. Udrugu Veliko srce malom srcu možete potpomoći i vi, pozivom na humanitarni broj telefona 060-9095.
Prema podacima stručnjaka, na svakih 100 poroda rađa se jedno dijete s prirođenom srčanom greškom, a smatra se da danas u Hrvatskoj živi više od 10.000 osoba s prirođenom srčanom greškom u svim dobnim skupinama.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3069