Pozornica 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Među trsovima župnog vinograda

Prema riječima Dražena Crnčeca, predsjednika Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sv. Martin pohod na Vincekovo u župni vinograd iz Svetog Martina na Muri organiziran je bio ove godine 14. put. Inače, “na Venec”, u Gradiščaku, na Vincekovo se uvijek odlazilo u (sve) vinograde, obilazilo prijatelje i zazivalo zagovor sv. Vinka za još jednu dobru vinogradarsku godinu – 22. siječnja.
I nema vinogradara koji ne obilježava Vincekovo, a u župnom vinogradu u koji na Vincekovo Svetomartinčani dolaze zajedno, u šetnji od centra Sv. Martina na Muri, ove su se godine okupili u nedjelju, 19. siječnja.
I kako je i red, uz ceremonijal-meštra Valenta Sakača, obavili sve što se obaviti mora.
Uz obećanje iz trsja “Se bum obdelal da bi v jesen popeval, rozgvu si bum zel i vu vodu del...” te molbu “Sv. Vincek pokaži svetu kak bu vu novom letu.” domaćin, vlč. Ivan Herceg, s okupljenim je mnoštvom izmolio “Oče naš”, a potom su članovi KUD-a Sv. Jeronim Štrigova i KUD-a Žiškovec koji su došli u goste “na Venec”, uspavanom vinogradu zapjevali što nam je pučki pjesnik Ivan Glavina ostavio u naslijeđe: “Trsek moj, zbudi se, dosti si spal...”.
I stvorili atmosferu za prelijepo druženje u vinogradu, tom i okolnima, u koje su se ljudi počeli razilaziti, da se u podrumima još jednom podsjete zašto se vrijedi u vinogradu cijele godine pomučiti. (MB)

Izvor: 3065