Pozornica 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Međunarodni fašnik u općini Podturen

Podturenčani s fašničkim ludorijama, koje su dio zavičajne baštine vrijedan čuvanja, počinju prvi u Međimurju. U subotu, 15. veljače, u organizaciji KUD-a Podturen i Općine Podturen, održan je već 14. po redu, tradicijski Podturenski fašnik, no, kako se ove godine sklopio i projekt iz IPA programa Mađarska - Hrvatska s općinama s mađarske strane Mure, Fašnik je imao i međunardoni karakter. Uz Mađare, u Podturen su došli i gosti s one strane Drave - Slovenci, kurenti iz okolice Ptuja.
Kugači, čaplje, štrki, kurenti i mađarski svati s čardaš ekipom imali su društvo maškora iz drugih mjesta Međimurja i žabolike goste iz Ivanić-Grada koji su - praveći uobičajen nered i sijući strah i paniku po ulicama Podturna - u mimohodu od ribičkog doma do bine pred općinskom zgradom pokazali kako su raspoloženi ove krizne godine.
Sudionike fašničke povorke na bini su predstavila dva doktora na fušu (jer na poslu i dalje štrajkaju): dr. Ivan Pritajeni Zrna i dr. Udo Varga Golem, pozdravivši prvo djecu iz vrtića i školarce pod maskama.
Njih je trebalo brzo otpremiti u sigurnost dvorane društvenog doma jer, kad su nastupili kugači naoružani s hokušima, botama i frugama, strašne rogate čaplje i ne manje ružni štrki, šiparice su vrištale jednako kao i kad je zavirao Skandal bend.
Bilo je veselja, odmah po mimohodu podignuo se južni vjetar, pa se čini da je rastjerivanje zime uspjelo, a i spaljen je jedan od krivaca za krizu koji nije stigao uteći u azil u Remetincu. (MB)

Izvor: 3069