Pozornica 10.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:50.

Nagradu Kreatori promjena dobio Damjan Mikec

Svečanom dodjelom nagrade "Kreatori promjena" u Knjižnici "Nikola Zrinski" Čakovec 8.11.2014.  udruga Zora završila je istoimenu kampanju. "Kreatori promjena" je kampanja kojom je udruga Zora obilježila 10 godina uspješnog i aktivnog rada u lokalnoj zajednici. U sklopu kampanje održane su razne aktivnosti, edukacije, predavanja i akcije.

 

Nagrada Kreatori promjena dodjeljuje se za individualni doprinos najistaknutijem pojedincu/ki u posljednjih godinu dana, od rujna 2013. do rujna 2014. godine, a za kreiranje pozitivnih promjena ili značajnih doprinosa na području ljudskih prava, demokratizacije, doprinos razvoju humanijeg društva i poboljšanju kvalitete života u Međimurskoj županiji, u volonterskom angažmanu.

 

Damjan Mikec rođen 21.11.1996. iz Preloga dobitnik je nagrade "Kreatori promjena" 2014.

 

Uručena mu je statua koju je izradila Janja Varga i vikend aranžman u Spa & Sport Resortu Sveti Martin (hvala donatorima). Svečanost su svojim nastupom uveličali Dora Cividini i Ivan Srnec, članovi Zbora Josipa Slavenskog sa izvedbama pjesama "Zvira voda" i "Tu dobri su ljudi". Pregledom prijave utvrđeno je kako se radi o novom kreatoru promjena u svojoj zajednici, mladom učeniku Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec (koja je bila i predlagatelj kandidata), uspješnom i u sportskim i školskim aktivnostima koji zadovoljava sve kriterije javnog poziva.

U svojoj zajednici (Prelogu) inicirao je i organizirao dvije humanitarne aktivnosti - trkačke kros utrke kojima je potaknuo stotine svojih sugrađana na humanitarnu aktivnost. Prva utrka bila je u korist Melanije Horvat iz Križovca kojoj je trebao novac za skupe operacije oba kuka u Njemačkoj, a radilo se o humanitarnoj utrci dužine 10 km održanoj u nedjelju, 20. listopada 2013. godine. Na utrci je sudjelovalo ukupno 375 trkača/ica i prikupljeno je 23.800 kn. Druga utrka duga 2 kilometra, organizirana je za umirovljenog branitelja Vladu Granatira oboljelog od melanoma, a održana je u nedjelju 13. travnja 2014. godine. Na žalost, Vlado je u međuvremenu preminuo, ali na zahtjev prijavljenih, utrka je svejedno održana, a novac koji je bio namijenjen liječenju, uručen je Vladinoj obitelji. Na toj utrci sudjelovalo je 130 trkača/ica i prikupljeno je 5.500 kn.

 

Istaknuo se svojom socijalnom osjetljivošću te je proaktivnim djelovanjem potaknuo na stotine svojih sugrađana na humanitarnu aktivnost, te pokazao osobnim promjerom kako svatko može konkretno pomoći. Ovakvim djelovanjem pokazao je iznimnu zrelost i inicijativu, te se samo možemo nadati kako će njegov primjer potaknuti i druge na aktivno djelovanje u zajednici.

 

Kampanja "Kreatori promjena" je završila, a udruga Zora navršila 11 godina uspješnog i aktivnog rada, no započele su nove aktivnosti koje će nadamo se potaknuti nove kreatore promjena da svojim djelovanjem mijenjaju sebe i svijet na bolje.

 

Izvor: 3107