Pozornica 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Neka godina bude rodna, a vino božanstveno

U subotu su u međimurskim vinogradima održana dva Vincekova pohoda. Organizirali su ih Turistička zajednica Općine Nedelišće i IPA klub Međimurje (Međunarodna policijska organizacija). Prvi je pohod pošao iz Macinca, dok se drugi zagrijavao programom održanim u Vinskoj kući Tomšić u Železnoj Gori. Oko tristo sudionika pohoda susrelo se na zajedničkoj točki Vincekovoh pohoda - u Vinskoj kući Kerman u Svetom Urbanu. Nedelišćanski je pohod stao u Badličanu na okrepu kako bi obnovili snagu za nastavak hodanja do svetourbanskog predjela, dok su policijske snage i njihovi prijatelji i suradnici za sebe odredili nešto kraću dionicu hoda stazama između vinograda.
Alojz Tomšić se pokazao kao izuzetan domaćin pa su u dvorištu njegove vinske kuće zasvirali, ispekli kobasice i langoše, okrijepili se provjerenom kapljicom. Sudionici koji su krenuli iz Macinca početnu su snagu dobili već pred mjesnim društvenim domom gdje su članice Udruge žena Macinec (a tko drugi nego sjajne žene?) priredile zakusku, a tamburaši svirku. U Svetom Urbanu je i Zvonko Kerman priredio izvrsno veselje, posvetivši se svojim gostima otvorenog srca. Obratio se sudionicima Vincekovih pohoda zajedno s predsjednikom IPA kluba Međimurje Darkom Dragičevićem. Obišli su ih i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania s obitelji i saborski zastupnik Dragutin Glavina. Folkloraši KUU-a Seljačka sloga su zaplesali i zapjevali u pratnji svojih tamburaša, a potom su se u obred orezivanja trsa upustili Zvonko Kerman i Ivan Petek, koji i inače vodi brigu o vinogradu u kojem se susret odigravao.
- Ne može čovjek pokvariti, koliko Bog dobro može popraviti. Proslavite Dan svetog Vinka i poželite dobar urod u vinogradima - rekao je na kraju blagoslova vlč. Nikola Samodol, župnik Župe Presvetog Trojstva iz Nedelišća, osvojivši svojom ležernošću simpatije svih prisutnih.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3065