Pozornica 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Nikola Blažinčić - frizer iz Preloga

Svijet mode, glamura i pozornice san je mnogih mladih ljudi. Neki se pokušaju probiti kao pjevači, drugi kao modeli, a neke više privlači upravo rad na njima. Frizure, šminka, fotografija, promicanje vlastitih modnih marki... vrtlog je u kojem je i 21-godišnji frizer Nikola Blažinčić iz Preloga. Iako se u početku činilo kako će ga život odvesti u drugu krajnost budući da je u osnovnoj školi bio perspektivan atletičar, danas u Zagrebu živi u potpuno drugačijem svijetu i pokušava doseći svoj san.
Nakon završene Gospodarske škole u Čakovcu i osvajanja prvog mjesta na državnom natjecanja frizera, dobiva poziv za nastavak edukacije na frizerskoj akademiji u Zagrebu. Tek tamo su mu se otvorili novi vidici koji su ga tjerali naprijed.
- Na akademiji sam u prvo vrijeme provodio cijele dane. Učio teoriju, radio u salonu u kojem sam počeo susretati brojne poznate osobe preko kojih sam došao i do posla na RTL Televiziji. Frizirao sam tamošnje voditelje i jedno je vodilo k drugome. Iz akademije prelazim u privatni salon koji su uglavnom posjećivale estradne zvijezde. Klijenti su mi bili Nives Celzijus, Severina, Tomislav Bahorić, Vesna Pisarović, Borna Rajić, Neven Ciganović..., ispričao nam je Nikola kojeg smo ovih dana sreli u atriju čakovečkog Starog grada na svom prvom radu u rodnom Međimurju u kojem je radio kao stilist za promociju jednog stranog proizvoda.
Ni cjelodnevni rad na snimanju reklama i spotova za naše glazbenike nije ga spriječio da se i dalje usavršava i polazi brojne seminare u zemlji i inozemstvu. Želi se probiti sam, steći znanje jer ono je ključ svakog uspjeha.
PUTEVI KOSE
- Trenutno zastupam jedan francuski zaštićeni proizvod i u Parizu sam barem tri puta mjesečno. Uopće, često putujem, pa sam, primjerice, kao frizer, bio sa Severinom u Budvi, Sarajevu i Beogradu na njezinom imanju, s Cecom u Dubrovniku i Budvi, s Nives Celzijus na turneji po Jadranu, priča Nikola Blažinčić.
Nikola je službeni frizer poznatih hrvatskih modnih manifestacija poput Fashion.hr-a i Cro a Portera. Surađuje i s brojnim modnim časopisima.
- U modnim krugovima brzo se istaknete ako istinski volite svoj posao. Vrlo brzo sam se snašao, pa sam tako postao i stilist za neke naše modne portale. U Međimurju nikad nisam radio, zato mi je bilo veliko zadovoljstvo ugostiti najbolje hrvatske modele u rodnom kraju - Kim Kosanović, najtraženije lice u Hrvatkoj (proglašena licem svijeta 2013.), te Stašu Mlinara, najtraženiji muški model. Snalažljivost se pokazala presudnom u ovom poslu. No, nikako ne smijem zaboraviti i ljude koji su me cijelo vrijeme gurali u sam vrh modne scene i kojima sam iznimno zahvalan na tome. Prije svega, mislim na Gorana Čižmešiju koji je bio prvi fotograf s kojim sam radio i koji se pokazao i kao izvrstan čovjek. U poslu kojim se bavim imam i uzore: Annu Wintour, urednicu jednog od najčitanijih modnih časopisa u svijetu, američkog Vouguea. U usponu su mi podrškom pomogli i moji roditelji.
* Imate li vremena za hobije?
- Na žalost, slobodnog vremena nema ni na vidiku, ni u sekundama. Slobodnu nedjelju već dugo nisam imao bez barem 10 propuštenih poziva ili nekoliko neodgovorenih mailova. Ali, u radu je spas, mlad sam, kad ću raditi ako ne sad?
“DUPLA”
* Imate sestru blizanku. Je li i ona frizerka?
- A, moja dupla! Na žalost ili - na sreću - ne živimo zajedno dulje od pola godine. Ona studira rehabilitaciju, na drugoj je godini i super joj ide. Ponekad mi nedostaju njene lude izjave ili naši izlasci. Vremena zabave su iza mene, viđamo se sve rjeđe iako oboje živimo u Zagrebu. No, zato postoje mobiteli, pa se čujemo često, pa i zato da me “nažica” pokoji suludi poklon.
* Što planirate u doglednoj budućnosti?
- Nove poslove, ali izvan Hrvatske. Ove godine, taj pothvat mi nije uspio, ali se nadam kako ću ga realizirati u skorije vrijeme. Dalje u budućnost nije vrijedno planirati, što me naučilo dosadašnje iskustvo: svojevremeno sam upisao mehatroniku u čakovečkoj Tehničkoj školi, a završio frizersku. Tko zna što će mi život donijeti i kamo će me odvesti.
Vlasta Vugrinec

Izvor: 3058