Pozornica 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Noć muzeja u preloškom Croatia Insulanus

Po prvi put, u preloškom Muzeju Croata Insulanus organizirana je 31. siječnja manifestacija Noć muzeja, no, bogatstvo programa pokazalo je da iza organizacije stoji iskusna ekipa. Službeno su organizatori Grad Prelog, Turistička zajednica i preloški muzej, no, sjajno osmišljen program i zahtjevnu tehničku organizaciju potpisuje iskusni Ivan Gradečak - Joc iz TZ-a Preloga.
Od 18 sati do jedan sat iza ponoći, prostorima Muzeja, Knjižnice i šatora na ulazu nizali su se programski kolaži označeni simbolikom 750-godišnjice prvog spominjanja Preloga u povijesnim dokumentima, obljetnice koja će se proslaviti krajem ove godine. Povijesne ličnosti, potpisnike povelje u kojoj se ime Preloga prvi put spominje (potpisane 9. prosinca 1264.) uprizorili su Srećko Lacković (kao Rolando, ban Slavonije), Dejan Novak (ban Lancered), Petar Horvat (biskup) te Igor Slaviček (biskupov pisar).
Posjetitelje je u manifestaciju uveo gradonačelnik Ljubomir Kolarek, naglasivši da Prelog, uz gospodarstvo i turizam, razvija kulturu i umjetnost.
Uz stalni postav te aktualnu izložbu na prvom i drugom katu Muzeja, koje je predstavila kustosica Iva Kožnjak, građani su mogli razgledati narodne nošnje iz Donje Dubrave, Goričana i Preloga te miniizložbu povijesne vojne opreme tvrtke Šestan - Busch.
Za dodatnu ugodu posjetitelja pobrinuli su se međimurski vinari i učenici te djelatnici Srednje škole Prelog, pripremivši okrepu. Glazba je također bila sveprisutna: od izvedbi talentiranih mladića iz sastava Ulični svirači do gostiju iz Koncertnog ureda Varaždina te nastupa Vida Novaka.
U nekoliko ciklusa tijekom noći Preložani su se vraćali svojoj povijesti o kojoj su govorili stručnjaci Hrvoje Petrić i Jurica Cesar iz Državnog arhiva Međimurja u Štrigovi. (d)

Izvor: 3067