Pozornica 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Pjesmom oplemenjuju život zajednice

Pjevački zbor Župe sveti Juraj na Bregu okuplja se oko pjesme i glazbe gotovo pedeset godina. Osnovan je 1967. na inicijativu tada mladog i ambicioznog orguljaša i zborovođe Valentina Horvata (pok.) koji je pjevačice i pjevačice vodio do svibnja 2006.
U početku se u zboru okupilo 28 pjevačica i pjevača, od kojih je nekolicina još i danas u aktivnom sastavu. Samo tri mjeseca nakon osnutka, zbor je hodočastio na Trsat i predvodio misno slavlje, izvodeći nekoliko višeglasnih skladbi. Na temu rada zbora razgovaramo sa sinom Valentina Horvata Milovanom Horvatom koji je današnji voditelj zborskog sastava. On ističe da je zborom do danas prošlo 88 pjevačica i 39 pjevača. Ovog trenutka u zboru ih je 42. Milovan Horvat danas je i orguljaš i zborovođa u Župi.
- U našem mješovitom zboru repertoar je baziran na jednoglasnim i višeglasnim sakralnim skladbama. Tijekom cijele godine, pratimo liturgijska slavlja. Valja reći da njegujemo i svjetovne međimurske skladbe, ali i skladbe drugih krajeva naše domovine. Do 2009. godine lijepo smo surađivali s tadašnjim župnikom, prečasnim Ivanom Kozjakom, što je ostavilo traga na našoj uspješnosti i brojnosti. Dolaskom sadašnjeg župnika, vlč. Ivice Puškadije suradnja se podigla na višu razinu, pa zbor još kvalitetnije obilježava sve važne događaje u matičnoj Župi, a njih je veliki broj. Sklon sam to povezati s činjenicom da je i sam vlč. Puškadija član ovog zbora i muške vokalne skupine, pa rad podupire i moralno i materijalno, ističe za list Međimurje Milovan Horvat.
Svjetlost
Unutar zbora djeluje i vokalni ansambl Svjetlost, skupina mladih koji u želji višeglasnog i malo dinamičnijeg praćenja liturgije koriste svoje pjevačke talente i dolaze na probe. Ovaj ansambl osnovan je u proljeće 2004. godine zahvaljujući Vladimiru Marciušu i voditelju zbora M. Horvatu.
Isprva ih je bilo 12, a danas ih je 18 - srednjoškolaca, studenata i radničke mladeži. Od samog početka, već prema izabranom repertoaru, u svirku i pjevanje uključeni su gitara i bubanj, uz klavijature, te se takav koncept zadržao do danas.
- Obilježavamo 10. obljetnicu rada ansambla Svjetlost i imamo razloga biti zadovoljni izvedbom zahtjevnijih višeglasnih skladbi. Uz sakralne, izvodimo i svjetovne skladbe, posebno međimurske. To je došlo do izražaja u prosincu 2013. na festivalu Žgančevih zapisa u Vratišincu. Nanizali smo veliki broj gostovanja, i to na festivalima sv. Cecilije i Dobrog Pastira u Varaždinu, u župama Ciglena i Nevinac u okolici Bjelovara, Čakovcu, Vratišincu, Selnici, Prelogu, Svetom Martinu, Podturnu, Draškovcu, Zasadbregu, na humanitarnom koncertu Naši za naše u Gornjem Mihaljevcu, Smotri zborova u Svetoj Mariji itd., ističe Milovan Horvat.
Od 2006. godine, unutar zbora djeluje i muška vokalna skupina koja je u svom kraju omiljen gost, a o tome govore pozivi i dolasci na nastupe u Štrigovu, Gornji Mihaljevec, Vratišinec, Zasadbreg, Šenkovec i Selnicu. Pogotovo se rado odazivaju humanitarnim priredbama.
- Prošla godina, pogotovo kraj, bila je vrlo popunjena nastupima, od kojih moram spomenuti pjevanje na proslavi 450. obljetnice prvog pisanog traga naše župe u povelji Nikole Zrinskog Sigetskog. Za tu smo prigodu posebno pripremili ariju iz opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca, kaže voditelj zbora i dodaje kako nastupi ne bi bili toliko vrijedni da im nije mladih snaga.
Unutar zbora djeluje i dječji crkveni zbor s dvadesetak stalnih članova čija velika želja za pjevanjem i druženjem ukazuje na dobru budućnost mješovitog zbora. Zbor lijepo surađuje sa zborovima okolnih župa, a posebno s KUU-om Zasadbreg, Kvintetom Horvat i Draganom Logožarom, koji su neizbježni gosti nekih njihovih nastupa.
Milovan Horvat kaže da zbor od 2005. godine djeluje i kao udruga unutar Općine Sv. Juraj na Bregu, pod nazivom Pjevački zbor Sv. Juraj na Bregu.
- Sa svim sekcijama zajedno, okupljamo više od šezdeset pjevačica i pjevača. Od prošle godine, imamo vrlo uspješno vodstvo u udruzi. Predsjednica Marta Lončar-Vinković sa svojim suradnicima izvrsno se snašla i imamo razloga za zadovoljstvo, kaže voditelj zbora Milovan Horvat.
Ove ih godine očekuje pregršt nastupa, od kojih su nam najvažniji 100. obljetnica rođenja Vinka Kosa, Smotra zborova Međimurske županije, Festival sv. Cecilije, Susret zborova gornjomeđimurskog dekanata, samostalni koncert u Ljubljani i naš božićni koncert.
Naš sugovornik dodaje kako bi najviše volio kad bi u Zboru Sv. Juraj na Bregu bilo stotinu glasova.
- To bi bio izazov, no, i s 42 članice i člana zbora mi izvodimo lijep repertoar i uživamo u onome što radimo. U svakom slučaju, za one koji nam se žele pridružiti u pjevanju, mi smo i dalje otvoreni. Mogu nam se pridružiti na probama koje imamo svakog utorka, od 19.30 u općinskim prostorijama u Pleškovcu, zaključuje Milovan Horvat.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3069