Pozornica 31.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

PORCIJUNKULOVO: Bogat program

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, gvardijan Franjevačkog samostana fra Stanko Belobrajdić i voditeljica Turističkog ureda Boška Ban Vlahek na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak predstavili su program ovogodišnjeg, jubilarnog, 50. Porcijunkulova.

SRIJEDA

Sve počinje u srijedu, 30. srpnja svečanošću otvaranja koja će biti održana u 20:30 sati u atriju Staroga grada Zrinskih, no, već tijekom tog dana, od jutarnjih sati središte Čakovca vrvjet će izlagačima (bit će ih ukupno čak 170). Svih dana, počevši također od srijede, u Perivoju Zrinskih odvijat će se različite radionice te izvoditi kazališne predstave za najmlađe uzraste, a isto tako svaki dan od 10 do 12 sati u Ulici kralja Tomislava bit će prezentirana portugalska kuhinja, što je jedan od noviteta. Specijalitete iz te zemlje pripremat će portugalski studenti koji trenutno borave u našem kraju. U istoj ulici od 18 sati, također svakodnevno, nastupit će ulični svirači iz Makedonije, dok središnji program počinje u 17 sati na Trgu Republike. Kao predgrupa glavnim izvođačima u srijedu će tamo nastupiti čakovečka Genova, a potom zvijezda večeri - Severina. Nakon koncerta, povodom otvaranja Porcijunkulova, bit će priređen i vatromet.

ČETVRTAK

U četvrtak navečer koncert će održati glazbena legenda Zvonko Bogdan, a njegovom nastupu od 17 sati prethodit će sljedeći izvođači: KUD Katruže Ivanovec, Društvo žena Gornji Kraljevec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, Pjevački zbor Strahoninec, promo koncert Munine viže te Gordana Lach Goga, Željko Grahovec i Band.

PETAK

Skupine iz mađarskih gradova Kaposvar i Nagykanizsa, koje nastupaju u okviru europskog IPA projekta, otvorit će središnju pozornicu na Trgu Republike u petak, također u 17 sati. Nakon njih slijedi nastup još jednog čakovečkog benda - Gretta, dok je glavni izvođač večeri skupina Plavi orkestar.

SUBOTA 

Subotnje prijepodne posebno će obilježiti dvije manifestacije - 15. međunarodni oldtimer susret Međimurje 2014. koji će biti održan na Trgu Eugena Kvaternika te humanitarna akcija. U Ulici kralja Tomislava posjetiteljima će biti ponuđena „najveća međimurska štrudla“. Prihod od njene prodaje donirat će se Udruzi udomitelja, kako bi udomljena djeca mogla ljetovati na moru. Od 17 sati u Perivoju Zrinskih po prvi će put biti održane Konjičke igre u kojima će snage odmjeriti pripadnici Zrinske garde Čakovec i povijesne postrojbe Varaždinski husari. Od 18 sati na istoj lokaciji slijedi prezentacija mlaćenja žita u „izvedbi“ članova KUD-a Mačkovec.

Na Trgu Republike u 18 sati počinje Mali MEF, a potom i koncert klape Intrade i Tomislava Bralića.

NEDJELJA

Za sve koji žele saznati više o povijesti Čakovca, kroz Perivoj Zrinskih u nedjelju će od 17 sati biti organizirane poučne šetnje, dok će se od 16 na igralištu Macanovog doma odvijati natjecanje snagatora Strongman by Porcijunkulovo. Na središnjem trgu od 17 sati nastupa međimurski bend Jungle band Bruce Springsteen tribute, zatim slijedi koncert popularnog Massima kojim će 50. po redu Porcijunkulovo i završiti.Recimo da svoje programe priređuje i nekoliko kafića smještenih u centru grada, pa će se sve odvijati na ukupno šest pozornica. Prema odluci gradonačelnika, radno vrijeme terasa bit će do 3 sata u noći, a ulaz na sve programe besplatan je. I još nekoliko detalja: za sve sudionike jutarnjih dječjih kreativnih radionica u Perivoju Zrinskih organizator je osigurao besplatan sladoled, dok svim posjetiteljima koji će na Porcijunkulovo putovati vlakom HŽ odobrava popust od 40 posto na cijenu karte.

U dane manifestacije središnja gradska ulica bit će i posebno atraktivna. Iznad nje postavit će se šareni kišobrani, što će, osim dekorativne, imati i praktičnu svrhu - šetače će štititi od sunca.

Velimir Kelkedi 

Izvor: 3092