Pozornica 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Rekonstruirani običaji Majskog pjevanja

Mladi zaljubljenik u međimursku etnobaštinu iz Okruglog Vrha Josip Krnjak okupio je ispred mjesne kapelice četiri dame, sumještanke, koje svojim glasovima već desetljećima uljepšavaju vjerske i narodne događaje.
U takve se ubraja tradicionalno Majsko pjevanje, pa je ispred kapelice posvećene svetoj Barbari 10. svibnja održano snimanje, kako bi se dokumentaristički potkrijepio ovaj običaj mjesnih žena.
Punu podršku entuzijastu Krnjaku pruža župnik Ivica Puškadija koji je bez zadrške na sebe preuzeo dio posla vezanog uz trajno video i slikovno zapisivanje Majskog pjevanja.
Svoj interes za rekonstrukciju običaja u Okruglom Vrhu pokazala je i etnomuzikologinja Lidija Bajuk koja je također došla po svjedočanstva. Prije nego su zapjevale o temi pjevanja po “uzoru na naše stare”, govorile su svjedokinje ovog prastarog običaja u Okruglom Vrhu - Ana Horvat, Rozika Crnčec, Ana Šafarić i Ana Kolarić.
- Žene pamte ovaj događaj još od svog djetinjstva. Pjevalo se u mjestu, a moglo bi se reći da je preteča Majskom pjevanju bila pređarica Eva Novak. Ona je bila prvi glas, a onda su se žene vodile njezinim primjerom, kaže Josip Krnjak.
- Prva je pjevala pređarica Eva Novak koja je rođena 1892. godine, a onda su se žene spontano tome posvećivale. Pamtim sve to još iz djetinjstva, pa mi je tim više drago što sam danas ovdje, rekla je Evina kćerka Ana Horvat koja pjeva zajedno sa sestrom Rozikom Crnčec.
Njihova su svjedočanstva i pjevanje vredniji zbog činjenice da su gospođe u visokoj dobi. Sve su rođene između 1926. i 1934. godine, no, do danas pjevaju kao slavuji.
U rekonstrukciji običaja sudjelovali su i mještani odjeveni u narodne nošnje. Nakon što je izmoljena krunica ispred kapelice, čule su se pjesme Marijo, svibnja kraljice, Pod lipcom kapelca stoji, Primi mila majko. Da dojam bude potpun, žene su pripremile slani i slatki zalogaj po starim receptima.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3082