Pozornica 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

UDRUGA LIRA ČAKOVEC: Najglas kreće iz Preloga

U četvrtak su u Čakovcu konferenciju za novinare održali članovi novoosnovane Hrvatske glazbene udruge Lira čije će buduće djelovanje biti temeljeno na naslijeđu negdašnje, uspješne i glasovite - čakovečke Lire.
Predsjednik udruge Zlatko Korbelj - Zujo i tajnik Dragutin Katalenić predstavili su prvi projekt Lire - festival nazvan Najglas sjeverne Hrvatske:
- Ovim projektom želja nam je okupiti mlade, neafirmirane izvođače te im dati priliku za nastup i mogućnost razvijanja glazbene karijere. Za ostale, koji od glazbe žive ili im je izvor dodatnih prihoda, ponudit ćemo okrilje Lire, tj., pokušat ćemo okupiti sve naše glazbenike te im, u svjetlu novih zakonskih propisa, dati mogućnost legalnog poslovanja, kaže predsjednik udruge Zlatko Korbelj - Zujo.
MLADIMA TREBAJU SPORT I MUZIKA
O projektu Najglas sjeverne Hrvatske detaljnije je govorio Dragutin Katalenić, naglasivši da djeci i mladima treba ponuditi - sport i muziku!
- Najglas sjeverne Hrvatske zamišljen je kao niz natjecateljskih festivalskih priredbi u kojima će uživo nastupiti mladi pjevači zabavne glazbe u dvije kategorije, djeca od 9 do 15 godina te stariji. Festivali će se održavati u 10-ak jedinica lokalne samouprave triju županija: Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke. Naglas kreće 2. ožujka iz Preloga! Da bismo u radu bili što transparentniji te izbjegli sumnje u moguću kupovinu glasova, odlučili smo primijeniti model uključivanja u glasanje publike te televizijskih gledatelja. Zato će se finalisti svake festivalske priredbe znati naknadno, kad se pribroje i glasovi gledatelja VTV-a - televizijske kuće koja će emitirati snimke s festivala. Pobjednike ćemo nagraditi snimanjem pjesme i spota, kako bismo u konačnici postigli cilj - afirmaciju što većeg broja glazbenih imena s ovog područja te njihov ulazak u hrvatsku estradu. Planovi su nam ambiciozni jer, uz navedeni projekt, u budućnosti namjeravamo organizirati i natjecanje najbendova te suradnju sa srodnim asocijacijama iz inozemstva, kako bismo mladim talentima omogućili afirmaciju na široj glazbenoj sceni. Zahvaljujući donatorima, Lira ima i prostor, i to onaj kojem smo težili - u Čakovcu, u Ul. kralja Tomislava 31 u kojem je i nekada bilo sjedište stare Lire, pojasnio je Dragutin Katalenić, dodavši da je veliki organizacijski posao zasada na trojici (Korbelju, Kataleniću i Sinišu Janušiću, zaduženom za tehniku).
- Nas trojica radimo volonterski i uložili smo vlastiti novac da pokrenemo novu Liru, no, uskoro ćemo morati honorarno zaposliti nekog zbog obima posla, kaže D. Katalenić.
Željka Drljić

Izvor: 3068