Pozornica 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Vincekovo po štrigovskim bregima

Predvođeni voditeljem Turističkog ureda Štrigove Josipom Mikecom 350 sudionika Vincekovog pohoda u Štrigovi, u subotu je prošlo dionicu od desetak kilometara. Sastali su se u centru Štrigove i prije polaska na pohod, kraj spomenika putaru, vinogradar Vlado Horvat orezao je pušipel. Pozdravnom se riječi obratio i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik koji je također sudjelovao u pohodu. U pratnji prometne policije sudionici su prvi dio dionice prošli uz središnju prometnicu te se u istočnom dijelu štrigovskog kraja “odmetnuli” prema domaćinstvu akademske kiparice Vesne Osojnički. Vrlo ugodan ambijent dodatno je oplemenjen skulpturama koje su Vincekovi šetači razgledali i malo se osvježili prateći Josipa Mikeca i Vesnu Osojnički u simboličnom orezivanju trsa.
Nastavili su prema Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Perhoč u Jurovčaku, na tamošnju farmu jelena. Zaplesalo se na njihovom gazdinstvu i opustilo u snježnoj bjelini, a potom je put nastavljen prema imanju Novinščak. Vinogradarstvo i vinarstvo ove obitelji bilo je također u prvom planu jer su domaćini orezali vinovu lozu, okrijepili svoje goste i ispratili ih na put prema Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Preiner u Svetom Urbanu. Povratak na startnu poziciju u Štrigovi za 350 sudionika bio je uzbudljiv, stigli su sa zalaskom sunca i energiju obnovili jelom i pilom u kavani Cuvee u središtu mjesta.
- Svaki ljubitelj prirode, ali i dobre vinske kapljice ne može biti spriječen kišom ili snijegom da krene na Vincekov pohod. S nama su ljudi iz cijelog Međimurja, veliki broj stigao je iz Zagreba i susjedne Slovenije. Doživljaj je potpun jer imamo snijeg, za razliku od sudionika pohoda koji su tjedan prije nas praktično imali sunce.
Ovaj je ugođaj sada potpun i drago nam je da smo uspjeli odraditi sve što smo zacrtali pa su nam svoj dolazak iduće godine mnogi već sada najavili - kaže Josip Mikec.
A. Ličanin

Izvor: 3066