Pozornica 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Vinko Jakupak, voditelj zbora umirovljenika Čakovec

Na svečanosti nakon 10. susreta zborova umirovljenika Međimurja jedno od priznanja primio je i Vinko Jakupak, voditelj Zbora umirovljenika Čakovec. Članice nam u šali rekoše:
- Zaslužio je kad trpi toliko nas žena (zbor trenutno ima samo jedan muški glas, op. nov.).
- Da se samo o tome radi, brzo bih ja odustao, dodao je Vinko.
- Šalu na stranu, uz ovaj zbor me drži glazba, ljubav prema glazbi. I s ovim ću se zborom zauvijek družiti. Ja sam mu drugi voditelj, prvi je bio Ivan Videc, zbor je utemeljen 1978. godine, umirovljenička udruga je imala grupu tamburaša, a i vokalnu skupnu pjevačica iz koje je g. Dragutin Šafar formirao zbor. Nakon dvije godine, to je preraslo u zbor od pedestak ljudi. Ja sam započeo 1989. godine i tu sam sam i ostao, uz jednu stanku od dvije godine. Došao sam na poziv gospodina Šafara, po rodbinskoj vezi, obojica smo iz Donje Dubrave, a imao sam glazbeno obrazovanje. Tijekom ovog vremena, najviše smo radili međimurske pjesme, ali u novije vrijeme i klasiku i suvremenu glazbu, i ništa nam nije strano.
Posljednjih smo godina više ženski zbor, članovi muškarci, nažalost, više odlaze. Teško je pronaći nekoga starije dobi voljnog da nam se priključi, kaže Vinko Jakupak.
Vinko je čovjek s nekoliko zanimanja - po struci je i hotikulturist, kuhar i njegovatelj, a sad je zaposlen u osiguranju. Srce mu je, ipak, u glazbi. Zbor umirovljenika Čakovec nije jedini zbor u kojem je djelovao. Vodio je Zbor Župe svetog Nikole Biskupa, zborove u Štrigovi, kraće vrijeme i u Zasadbregu, a pomagao je voditi i zbor Chorus Angelicus u Varaždinu. No, u Zboru umirovljenika Čakovec je “pustio korijenje”.
- Tu sad već imam kontinuitet, a i lijepo je raditi s pjevačima starije dobi. Kažu da u starosti ponovo budeš kao dijete – a djeca su čista srca, neiskvarena.
Što će kad i sam bude umirovljenik? Odgovor se podrazumijeva:
- Bit ću ovdje, sa Zborom, kao njegov voditelj, a tko zna, možda ću i ja zapjevati kad nam nedostaje muških glasova. Jedno je sigurno - uvijek ću biti uz ovaj zbor. (dk)

Izvor: 3059