Pozornica 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Zanimljiva izložba u pripremi Marije Novak

Već sam pri samom kraju, ostaje mi samo da završim ženski pruslek, govori nam Marija Novak iz Turčišća, članica Udruge žena Potočnica iz Domašinca, o poslu kojim je bila zaokupljena posljednjih desetak godina. Marija si je u zadatak uzela rekonstrukciju međimurske nošnje iz njenog dijela Međimurja - Domašinca, Turčišća, Dekanovca i Novakovca. Nošnja varira lokalno, a Marija je baš posvećena detalju, pa se zato ograničava na svoj kraj. Kolekcija obuhvaća sve glavne elemente tradicionalne nošnje, izrađene na način i tehnikama koje su se nekad koristile. Marija ih obnavlja po sjećanju na ono što su i kako radile njena baka i majka, prema onom što su joj pokazale stare žene i pozornim gledanjem još sačuvanoga naslijeđa, danas već raritetnih starih odjevnih predmeta koje su joj posudili ili dali prijatelji i znanci.

Marija kao posebno vrijedno ističe “kiklu” od domaćeg lanenog platna sa štikanim ukrasima, “ancuge z bljuzom i kiklom guzanicom” (naboranom suknjom), dva tibet rupca, unikatna, našita po vlastitoj kreaciji, ali na nekadašnji način, te mušku “opravu” od lanenog platna s vezom iz ovog kraja. Radi se zapravo o cjelovitom i desetljeće dugom projektu. Već to Mariji daje pravo da planira izložbu onog što je radila, a institucijama koje se bave zaštitom kulturnog naslijeđa obvezu da joj u tome pomognu. 

Nešto se već i planira - Marija vjeruje da će biti spremna za sljedeće velike blagdane, možda već božićne, ako ne, onda za uskrsne.(d.k.)

Izvor: 3098