Pozornica 06.11.2016. 14:47.

Profesionalno kazalište

Na 19. ASSITEJ-u sjajno "skuhana" Juha od bundeve!

U Čakovcu je od 17. do 22. listopada održano devetnaesto izdanje Susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej. Članovi žirija Jasminka Mesarić, Jasmin Novljaković i Morana Dolenc odgledali su deset predstava koje je kao selektor odabrao Dražen Ferenčina.

Na susretu se predstavilo i Kazalište Virovitica, koje je u suradnji s Umjetničkom akademijom iz Osijeka s predstavom 2,14 h osvojilo četiri nagrade: nagradu za najbolju predstavu za mlade, za najbolju režiju, za najbolju scenografiju i nagradu za kolektivno glumačko ostvarenje.

Juha od bundeve Kazališta lutaka Zadar nagrađena je za najbolju žensku ulogu, najbolju kostimografiju i najbolju predstavu za djecu. Predstavi Ljubiti, samo ljubiti Teatra Poco Loco iz Zagreba dodijeljene su nagrade za najbolju scensku glazbu, najbolji dramski tekst te za najbolju mušku ulogu za koju je, u ulozi Puža, nagrađen Bruno Kontrec. Žiri je istaknuo da je ove godine odigran gotovo jednak broj predstava za djecu i za mlade, što pokazuje sve veću zainteresiranost naših kazališta za zahtjevnu tinejdžersku publiku.

Najbolje kazališno ostvarenje je predstava 2,14 h Kazališza Virovitica

Ovogodišnjim programom zadovoljan je i Romano Bogdan, član Upravnog odbora Hrvatskog centra Assitej te voditelj kazališne djelatnosti Centra za kulturu Čakovec.

To je strukovni festival koji mijenja estetiku i poetiku kazališta za djecu i mlade. Značajan je, prije svega, za struku koja, između ostalog, sudjeluje u radionicama s europskim pedagozima i redateljima, razmjenjuje iskustva i neprestano uči, komentirao je Bogdan.

Prisjetio se da festival, koji se 16 godina održava u Čakovcu, u svojim počecima nije radio selekciju predstava. Danas su, upravo zahvaljujući selekciji, napravljeni veliki pomaci. Naša kazališta za djecu i mlade nalaze se negdje pri vrhu u Europi, smatra Bogdan.

Počeci su bili zahtjevni i kada se govori o publici, no, danas je situacija sasvim drugačija. Nekada smo obilazili škole i putem razgovora s ravnateljima i pedagozima nastojali smo učenike dovesti na programe. Danas u dva dana rasprodamo sve predstave, rekao je Bogdan. Tako je, prema procjeni, u šest dana trajanja festivala, kazalište posjetilo oko 6.000 djece iz cijelog Međimurja. Bogdan smatra da je glavni zadatak mladoj publici ponuditi kvalitetan sadržaj.

Najvažnije je da dolaze u kazalište i da gledaju dobre predstave. Najgore je kada odgledaju lošu predstavu pa im se kazalište zamjeri i više ne žele dolaziti, istaknuo je te dodao kako je upravo kazalište kao multidisciplinarna umjetnost, u vremenu kada su umjetnički predmeti u školama svedeni na minimum, vrlo važno za estetski odgoj djece i mladih.