Svakodnevica 20.03.2017. 16:48. Zadnja izmjena: 20.03.2017. 16:51.

Vremenska prognoza

Očekuje nas neobično toplo vrijeme tek uz koju kap kiše u srijedu

VREMENSKA SLIKA:  S prvim danom ožujka i je stiglo meteorološko/klimatološko proljeće. U meteorologiji se godišnja doba računaju od prvog dana u mjesecu. Pošto je klimatološka zima gotova možemo reći da je ove godine bila malo hladnija od prosjeka, ali je snijega bilo manje nego inače. U sljedećih sedam dana također nema velikih zahlađenja, a vrijeme će biti neobično toplo. Čini se da u ovom tjednu nema značajnije kiše, možda koja kap u srijedu i možda nešto u nedjelju.

VREMENSKA PROGNOZA

  • Ponedjeljak nam donosi povoljne vremenske prilike. Trebalo bi biti suho uz puno sunčanog vremena. Puhat će slab jugozapadni vjetar pa će dodatno zatopliti. Najniža jutarnja temperatura od 3 do 7, a najviša dnevna temperatura do 19 ili 20 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija će biti pomalo nepovoljna pa kod meteoropata i kroničnih bolesnika može biti manjih tegoba uzrokovanih vremenom. U ponedjeljak u 11 sati i 28 minuta i astronomski počinje proljeće.
  • Vrlo slično vrijeme se očekuje i tijekom utorka. Puno sunca, tu i tamo koji oblačić i neobično toplo za ožujak. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar pa će već od jutra biti iznadprosječno toplo. Minimalna jutarnja temperatura od 5 do 8, a najviša dnevna 20-21 Celzijev stupanj.
  • U srijedu se nastavlja toplo vrijeme, ali možda uz malo više oblaka. Bit će djelomično sunčano, ali većinom suho ili tek ponegdje uz mogućnost za par kapi kiše ili kraći pljusak. Vjetar će biti većinom slab jugozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 9, a popodne ćemo mjeriti oko 20 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološka situacija „tako-tako“ pa osjetljivije osobe mogu imati manjih tegoba.
  • Četvrtak i petak donose nam nastavak većinom suhog i toplog proljetnog vremena. Bit će djelomično sunčano uz južinu. Vrlo je mala mogućnost da se ponegdje pojavi kraći proljetni pljusak, u većini mjesta će i ovi dani proći sasvim suho. Jutarnja temperatura u daljnjem laganom porastu i bit će blizu 10 Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna mogla bi narasti do čak 22, ponegdje i 23 Celzijeva stupnja. Pravo proljeće… To će sigurno imati utjecaj na sve brže pupanje, listanje i cvjetanje biljaka. U četvrtak je inače i Svjetski meteorološki dan koji je ove godine posvećen oblacima.
  • Za vikend, osobito tijekom nedjelje, bi moglo biti malo promjenjivije, a vjerojatno i koji stupanj svježije. U trenutku izrade ove prognoze još nije sasvim jasno koliko bi se vrijeme promijenilo, ali čini se da će to biti neka manja promjena. Nešto više oblaka, možda malo kiše ili kratkotrajnih proljetnih pljuskova. Temperatura će ujutro ostati visoka, a dnevna bi se trebala malo sniziti. Za vikend prelazimo i na ljetno računanje vremena pa kazaljke na satu pomičemo jedan sat unaprijed (u noći sa subote na nedjelju).

22. 3. - Svjetski dan voda

23. 3. - Svjetski meteorološki dan