Svijet oko nas 20.06.2017. 22:19. Zadnja izmjena: 20.06.2017. 22:25.

Naši prijatelji

Mladi čarobnjaci počastili djelatnike lista Međimurje tortom iz bajke

Punih 15 sati rada posvetile su pripremi savršene rođendanske torte za slavlje Lista Međimurje učenice slastičarskog smjera Srednje škole Prelog sa svojim stručnim učiteljem Preložaninom Vladom Turekom. Djevojke upravo završavaju prvi razred, no, o kakvoj je školi i kakvom pristupu učenicima riječ, svjedoči činjenic da su već majstorice svog budućeg zanata. Tortu iz bajke pripremale su:  Mirela Oršoš iz Palinovca, Andromeda Šlibar i Martina Bestijanić iz Karlovca Ludbreškog, Karmen Mlinarić iz Donjeg Kraljevca, Ines Galović iz Merhatovca i Martina Klarić iz Donje Dubrave. Mirelu su, priča nam, kao zapravo i sve ostale cure, kolači, torte i druge slastice zanimale odmalena. Pekle su i kući s roditeljima, a to je i glavni razlog što su za svoj životni poziv odabrale slastičarstvo. Mirela bi se nakon školovanja voljela zaposliti negdje na moru. Andromeda kaže da se za smjer slastičar odlučila i jer je čula da je lako pronaći posao. U školi joj je, ističe, super, nastavnici su uvijek spremni pomoći. Planira nastaviti školovanje, odnosno usavršavati se u struci.

Martina kolače rado priprema i svojoj obitelji. I tako uči, odnosno spaja ugodno s korisnim. Poslije školovanja posao će pokušati naći u inozemstvu. Karmen nam je rekla da želi ostati u Međimurju, a otkriva nam i da su njoj osobno omiljeni kolači kremšnite. I Ines voli peći kolače kod kuće, a u školi joj je, kratka je i jasna – lijepo! Martinin plan nakon školovanja je otvoriti slastičarnicu u Donjoj Dubravi u kojoj će peči domaće kolače. Uvjerena je – posla će biti napretek. Na pitanje je li bilo teško izraditi tortu tešku oko 12 kilograma za 80-ak ljudi, djevojke odgovaraju da nije. Naprotiv! Bio im je izazov, a uz sigurno vodstvo stručnog učitelja Vlade Tureka, osjećale su samopouzdanje.

PRSTOHVAT LJUBAVI

No, i najbolji majstori ne mogu doseći maksimum, ako pri izradi nekog jela ne upotrijebe prstohvat ljubavi. A ova je torta naših dugogodišnjih prijatelja iz Srednje škole Prelog, imala upravo savršen omjer najfinijih sastojaka i ljubavi. Zato, od srca hvala djeci, stručnom učitelju V. Tureku i ravnatelju Škole Tomislavu Greguru, prof.

- U vrijeme dok sam se ja školovao interes za zanimanjem slastičara bio je prilično slab, no, posljednjih se godina situacija popravila. Srednja škola Prelog svake godine upisuje po 12 učenika. Sva mjesta se redovito popune. Uz redovnu tijekom tjedna učenici svake subote obavljaju praktičnu nastavu u lokalima diljem Međimurske i Varaždinske županije te naravno tijekom ljetnih praznika. Reakcije od vlasnika su iznimno pozitivne, često im odmah nude i posao. U kontaktu sam i s pojedinim bivšim učenicima. Svi su zaposlenje dobili brzo i bez problema. Primjerice, jedna bivša učenica već je šefica slastičarnice u Njemačkoj i prima plaću od 2.000 eura mjesečno. Da, i slastičari odlaze u inozemstvo, ali ja kažem – zašto ne. Tamo mogu naučiti mnogo te se vratiti s iskustvima i možda ovdje u domovini pokrenuti vlastiti posao, priča nam Vlado Turek, koji u Srednjoj školi radi šest godina, a u svojoj osnovnoj struci prije toga je, u različitim objektima, iskustva stjecao 15 godina.

Na pitanje što je potrebno da netko postane vrstan slastičar, Vlado kaže: - Potrebni su strpljenje i upornost. Nitko ne nauči od prve. Neki bi, recimo, od ovog zahtjevnog zadatka digli ruke i rekli ja to ne brem, no, ove djevojke kao i naši drugi učenici imaju volje, želje i sjajne ruke, zaključuje.

Kad je riječ o našoj rođendanskoj torti spravljenoj od čokoladnog i hrskavog biskvita, lješnjaka, badema, nutelle, ruma i nekoliko tajnih sastojaka, najviše je vremena trebalo posvetiti dekoraciji - natpisu 65 zlatnih let, dodaje Vlado Turek. Cijela je bila jestiva - izrađena je od smjese šećera u prahu, glicerina, fruktoze i želatine.

Na našoj proslavi torta iz bajke nije bila tek dio 'dekora', uobičajenog za takve prigode - pohvaljena je od svih koji su ju probali, svjedočivši da nešto slično nisu kušali ni u najslastičarnicama, a dokaz da je riječ o remek-djelu je činjenica da je planula u trenu!