Svijet oko nas 27.07.2016. 14:55. Zadnja izmjena: 27.07.2016. 15:01.

Grad Čakovec

Održana akcija uklanjanja ambrozije na području Industrijske zone Istok

U organizaciji Grada Čakovca, danas je održana akcija uklanjanja ambrozije na području Industrijske zone Istok. Naime, na pelud ove biljke alergično je 10 posto građana, a jedini učinkoviti način njenog suzbijanja je čupanje.

Unazad deset godina Grad Čakovec organizira akcije čišćenja ovog korova u koje se iz godine u godinu uključuje sve veći broj udruga i građana. Tako su u srijedu ambroziju čistili članovi udruga branitelja, Nobilisa, „Međimurske prirode“ i GKP Čakom. 

Radove na čišćenju obišao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je istaknuo da, što se tiče područja Grada Čakovca, najveći problem s ambrozijom imamo na zapuštenim poljoprivrednim površinama i pojasu uz prometnice. „Želio bih apelirati na građane da uništavaju ambroziju, odnosno da redovnom košnjom svojih livada i polja ne dopuste njezinu cvatnju. Također, molio bih i da prijave sve površine na kojima uoče da raste ambrozija, kako bi se ona uništila.“ Zahvalio se i svim pojedincima i udrugama koje se svake godine uključuju u ovu akciju, posebno udrugama branitelja, jer na ovaj način barem malo olakšavaju život svojim sugrađanima koji su alergični na pelud ove biljke.