Veliki odmor 19.12.2016. 07:39.

Komunikacija

Učitelji OŠ Sveti Martin na Muri održali kreativne radionice za odgajatelje

Koliko je bitna komunikacija između odgajatelja i učitelja kako bi se prijelaz djece iz vrtića u školu učinio što lakšim, potvrđeno je na stručnom skupu odgajatelja Međimurske županije, koji se održao u petak, 2. prosinca u OŠ Sv. Martin na Muri. S obzirom na odličnu suradnju mjesnih dječjih vrtića i OŠ Sv. Martin na Muri, Udruga odgajatelja djece predškolske dobi „Krijesnica“ odlučila je prezentirati taj rad kroz kreativne radionice.

Na početku skupa sve prisutne je pozdravila Tina Bel, predsjednice udruge odgajatelja Krijesnica, a zatim i ravnatelj škole Tomislav Paljak, istaknuvši kako se djetetov prijelaz iz vrtića u našu školu ostvaruje lako, bez velikih stresova, jer djeca dolaze u njima poznatu okolinu, upravo zahvaljujući odličnoj međusobnoj suradnji odgojno-obrazovnih ustanova. Djeca iz vrtića sa svojim tetama često dolaze u školu bilo da su u posjetu, bilo da dolaze u knjižnicu posuditi knjige, pogledati predstave, ili sudjelovati u školskim projektima. Dok s druge strane, i školska djeca, kao i učitelji, odlaze u vrtiće, uključuju se u njihov rad te prolazeći zajedno kroz jako puno projekata, obogaćuju svoja iskustva i primjenjuju ih. Ravnatelj je također ponudio podijeliti znanja i pružiti pomoć svim vrtićima koji se pripremaju za dobivanje Zelene zastave, s obzirom na već deset godina uspješnoga provođenja programa Međunarodne Eko-škole i zlatni status koji imamo u segmentu očuvanja okoliša.

Potom su održane dvije radionice, gdje je prezentiran rad i nastajanje školske učeničke zadruge „Tinček“, koja već djeluje nekoliko godina i iz koje proizlaze mnoge umotvorine i rukotvorine učenika i njihovih učitelja, kao što su proizvodi od jabuka: sok, čips, pekmez; eko sapuni, bojanke za djecu, kućice za ptice, predmeti od drveta, čestitke i božićni aranžmani... Proces izrade čaja, od sadnje biljaka pa sve do gotovog proizvoda, prezentirale su učiteljice Ksenija Perčić i Maja Goričanec. Osim prezentacije odgajatelji su se i okušali u izradi eko vrećica za čaj. U drugoj radionici su učiteljice Valentina Bogdan, Monika Turk i Ljiljana Hozjan prezentirale na koji način se iz starih svijeća mogu napraviti nove. Same odgajateljice su zasukale rukave i prošle cijeli proces od mrvljenja starih svijeća – rastapanja istih – miješanja – dodavanja boja do novog proizvoda – svijeće.

Iskustvo i znanje koje su odgajateljice stekle na ovim radionicama moći će primijeniti i u odgojno-obrazovnom radu s vrtićkom djecom pa nije ni čudo što je s osmijesima na licima i pregrštom ideja, završio još jedan skup odgajatelja Međimurske županije.

Izvor: OŠ Sveti Martin na Muri