Život udruga 12.12.2018. 08:32. Zadnja izmjena: 12.12.2018. 08:41.

Mladi literati

Aktivnosti udruge Mlada pera tijekom godine na izmaku

2018. godina bila je godina udruge Mlada pera. Nakon samo devet mjeseci postojanja udruga Mlada pera dodijelila je svoja prva pera mladim literatima osnovnih škola. Nakon natječaja na temu različitost i ocjene žirija, 25. ožujka uručene su plakete Zlatno, Srebrno i Brončano pero te diplome i nagrade njihovim vlasnicima, autorima triju najkreativnijih i najoriginalnijih radova odabranim između 266 mladih autora/ica i 154 literarna rada. Svi pristigli radovi objavljeni su u zborniku Različitost je najzanimljivija boja života, a svoj besplatni primjerak zbornika dobili su svi mladi autori i njihove školske knjižnice.

Zatim je u periodu 1.04. – 15.7. održan natječaj Nikad ne bi pogodio! čiji je cilj bio potaknuti mlade na razmišljanje o vlastitu zavičaju i o tome što je za njih rodni kraj. Po troje dobitnika iz svake kategorije (osnovnoškolci i srednjoškolci) dobilo je novčane nagrade, a još po petero radova je pohvaljeno.

Ljeto je bilo posvećeno srednjoškolcima uz natječaj Ljetni dnevnik, ali na moj način! Cilj nije bio vidjeti tko je ljepše proveo ljeto, nego tko je kreativnije opisao provođenje ljeta. I tako je stigao prosinac, vrhunac kalendarske godine i vrhunac ovogodišnjeg djelovanja udruge: u jednoj godini izašao je i drugi zbornik dječjih radova u nakladi udruge Mlada pera pod nazivom koji apsolutno opisuje tko su mladi literati: Top generacija! U zborniku su objavljeni svi radovi pristigli na natječaje Nikad ne bi pogodio! i Ljetni dnevnik, ali na moj način! te izbor između 227 literarnih uradaka objavljenih na portalu udruge Top generacija!

Svoj besplatan primjerak zbornika dobivaju svi nagrađeni i pohvaljeni autori, ali i tri mentora i njihove školske knjižnice koji su pokazali izuzetnu aktivnost u radu s djecom na navedenim natječajima:

  • Vladimir Papić i knjižnica OŠ Šijana, Pula
  • Lidija Novak Levatić i knjižnica OŠ Gornji Mihaljevec
  • Dunja Janko i knjižnica SŠ „Vladimir Gortan“, Buje

U udruzi Mlada pera također su odlučili odati priznanje školama koje su se posebno iskazale u literarnom radu s djecom i odazivom na oba natječaja za osnovnoškolce dodijelivši im titulu „Izvor literarnog izražavanja mladih“.  Plaketa povodom toga poslana je OŠ Šijana u Puli, a OŠ Gornji Mihaljevec bit će uručena na predstavljanju zbornika Top generacija koje će se održati 18. siječnja 2019. godine upravo u OŠ Gornji Mihaljevec.

Izvor: Gorkić Taradi