Život udruga 04.03.2016. 10:29. Zadnja izmjena: 04.03.2016. 11:02.

Tečajevi i tretmani

Druga godina programa "Bez većeg napora" Udruge slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije provodi drugu godinu trogodišnjeg programa „Bez većeg napora“ koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Opći cilj programa je doprinijeti socijalnom uključivanju slijepih odraslih osoba i slijepe djece dok su specifični ciljevi programa: uključiti slijepu djecu u sportske, kulturne i kreativne aktivnosti u zajednici, povećati vještine i potencijal mladih nezaposlenih slijepih osoba za uključivanje na otvoreno tržište rada, pružiti odraslim slijepih osobama stručnu podršku u procesu rehabilitacije.

Kroz program „Bez većeg napora“ odraslim slijepim osobama pruža se usluga rehabilitacije – stručnog tretmana. Rehabilitacijske aktivnosti u Udruzi slijepih Međimurske županije su: tečaj samostalnog kretanja, tečaj brajice, tečaj svakodnevnih vještina, radionica izrade sapuna, tečaj vrtlarstva, individualno psihološko savjetovanje, grupne radionice o psihološkim aspektima rehabilitacije.

Pružanje usluge rehabilitacije je od iznimne važnosti jer razvija samostalnost slijepih osoba i njihov dojam o mogućnostima te potiče njihove sposobnosti. Samostalno obavljanje aktivnosti doprinosi kvalitetnijoj rehabilitaciji te jača samopouzdanje i samopoštovanje slijepih osoba – ključne elemente njihovog socijalnog uključivanja što povećava kvalitetu njihovog života.

Na radionicama izrade sapuna, koje provodi radna terapeutkinja, članovi Udruge uče osnove izrade sapuna. U sklopu programa do sad se održalo šest radionica na kojima je sudjelovalo ukupno dvanaest članova Udruge. U izvođenju radionica sudjeluju i volonteri koji pomažu kao videća pratnja članovima.

U sklopu programa „Bez većeg napora“ Udruga osmišljava volonterske programe za uključivanje korisnika programa u život lokalne zajednice. Svrha volonterskih programa je potaknuti osobe bez invaliditeta da volontiraju u radu sa slijepima, što vodi smanjenju predrasuda i povećanju sigurnosti u ophođenju sa slijepim osobama.

Jedan od volonterskih programa koji je osmislila i organizirala Udruga bila je izrada cekera i cvijeća od komušine. Predsjednik i članice Kulturno umjetničke udruge Seljačka sloga iz Nedelišća prezentirali su pletenje različitih predmeta od kukuruzne komušine, a u pletenju su se okušale i članice.