Život udruga 07.02.2018. 22:34. Zadnja izmjena: 07.02.2018. 23:02.

Pripreme za veliki jubilej

Jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava - DVD GORIČAN

Članovi DVD Goričan okupili su se u subotu, 20. siječnja, na 130. godišnjoj skupštini. Prošlogodišnje aktivnosti u izvješću o radu izložio je predsjednik Christijan Plakalović, podsjetio je da Društvo broji 51 operativnog člana, 4 veterana, 20 članova podmlatka i deset podupirajućih članova. Zahvalio je svima koji su pomogli u ispunjenju zadataka Društva, pripomenuvši da se ono u tome moralo snaći s manje sredstava nego se računalo, Općina Goričan dodijelila je 50 umjesto zacrtanih 80 tisuća kuna. No, Općina neće ostati dužna, ove godine slijedi kapitalna nabavka koju će ona u potpunosti financirati, doći će novo vozilo vrijednosti 220 tisuća kuna.

Vatrogasci nisu imali previše onog pravog posla, u svom je izvješću je rekao zapovjednik Ivan Horvat, gasilo se dva požara zapuštenog zemljišta i jedan požar trave, te obavilo neke tehničke intervencije. Ali Društvo je radilo na tome da spremno dočeka ozbiljne izazove, njegovi su članovi išli na stručno osposobljavanje i zvanje vatrogasca I. klase stekli Smiljana Plakalović, Krešimir Krušec, Petra Gudlin i Ivana Gudlin – sestre Gudlin uspješno su prošle i osposobljavanje za voditeljice vatrogasne mladeži. Društvo je dobilo dva nova člana, to su Đuro Cvija i Zlatko Varošanec, koji su uspješno prošli stažiranje. Za najboljeg vatrogasca u prošloj godini izabran je Predrag Lukovnjak. Redovna skupština ipak je dijelom bila i izborna, dosadašnji dozapovjednik Tomislav Loparić iz osobnih razloga podnio ostavku na dužnost, na nju je izabrana Kristina Plakalović, koja ju je obnašala prije njega.

No, i njen će mandat biti ograničen jer ju čekaju obveze u školovanje, pa će nagodinu trebati potražiti novo rješenje. Ovo je godina velikog jubileja Društva, a proslava će biti glavna točka programa rada za ovu godinu, koji je kao i sve odluke donijet jednoglasno. Ona će se održati  4. svibnja, baš na spomendan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Na njoj će biti dodijeljena priznanja članovima Društva za dugogodišnji rad u vatrogastvu, dok će se sutradan, 5. svibnja, održati svečanost primopredaje novog kombija.