Život udruga 25.03.2016. 08:23. Zadnja izmjena: 25.03.2016. 08:46.

Udruga slijepih Međimurske županije

Kreativne i kulturne aktivnosti za djecu programa „Bez većeg napora“

U subotu, 05.03.2016. Udruga žena Strahoninec je u svojim prostorijama održala Kreativnu radionicu u povodu Uskrsa. Na radionici su djeca, članovi Udruge slijepih Međimurske županije, i njihova pratnja izradili prigodne uskrsne vjenčiće.

U subotu, 19.03.2016., na Dječjem odjelu Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec održali su Tečaj socijalnih vještina i Druženje s književnicom kao dio aktivnog druženja u knjižnici. Tečaj socijalnih vještina provodi dječja psihologinja, a ovog puta se pridružila i spisateljica, Petrana Sabolek. Djeca su se aktivno uključila u recitiranje i pogađala zagonetke. Tijekom cijelog tečaja djeca su vježbala različite komunikacijske vještine.

Ove aktivnosti provodi Udruga slijepih Međimurske županije kao dio druge godine trogodišnjeg programa „Bez većeg napora“, koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Programom je djeci osmišljeno korištenje slobodnog vremena kroz: sportske, kulturne, kreativne i edukativne aktivnosti i obilježavanje prigodnih blagdana. Devetero djece koje je uključeno u program na taj način povećava svoju društvenu integraciju i jača samopouzdanje. Provodi se i potpora za roditelje i izvoditelje aktivnosti programa.

"Druženje s književnicom" - Petranom Sabolek

Opći cilj programa „Bez većeg napora“ je doprinijeti socijalnom uključivanju slijepih odraslih osoba i slijepe djece.

Specifični ciljevi su:

  • Uključiti slijepu djecu u sportske, kulturne i kreativne aktivnosti u zajednici.
  • Povećati vještine i potencijal slijepih osoba u radno aktivnoj dobi za uključivanje na otvoreno tržište rada.
  • Pružiti odraslim slijepim osobama stručnu podršku u procesu rehabilitacije.