Život udruga 13.06.2017. 23:27. Zadnja izmjena: 13.06.2017. 23:31.

Smotra tamburaša

KUD Mačkovec proslavio 35 godina rada: Idemo u još boljih 35 let

Subota, 27. i nedjelja, 28. svibnja u Mačkovcu su bili u znaku kulture ili preciznije Kulturno umjetničkog društva Mačkovec. U subotu je prigodnom svečanošću KUD proslavio 35 godina rada, a dan kasnije održana je Županijska smotra tamburaških sastava KUD-ova, HKUD-ova KUU-a i tamburaških orkestara Međimurske županije koju mačkovečki KUD organizira već 23 godine. Na povijest te udruge u iscrpnom je izlaganju u subotu podsjetio jedan od njenih osnivača, prvi tajnik i aktualni predsjednik Ivan Ujlaki: Prije 35 godina, nas 30 mještana okupilo se u ovdašnjoj područnoj školi te je nastala ideja o osnivanju. Nakon nekoliko zapaženih nastupa i početnog uspjeha zbog tadašnjeg stanja u amaterskoj kulturi, bilo je mnogo želja, a sredstava i razumijevanja tek u tragovima, naišli smo na prve poteškoće. No, okrenuli smo se komercijalnim priredbama te si tako stvorili materijalnu bazu za daljnji razvoj.

Tijekom svih godina u Društvu je prosječno djelovalo 60 članova, od najmanje 40 do najviše 78, a pripremajući ovu svečanost došli smo do saznanja da je od ukupno 350 žitelja Mačkovca, u radu KUD-a na razne načine sudjelovao svaki peti. Zadatak za predstojeće razdoblje nam je iznaći način da se u Društvo uključe mladi srednjih godina, da im međimurska riječ i pjesma postanu neizostavni način života, jer, htjeli to priznati ili ne, generacija osnivača svoje je napravila. Idemo u novih, još boljih 35 let, poručio je uz ostalo Ujlaki. Uz nastup svih sekcija KUD-a, čestitke slavljenicima uputili su i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, a podijeljeni su i deseci zahvalnica i priznanja, kako zaslužnim članovima tako i brojnim tvrtkama i institucijama – dugogodišnjim pomagačima u radu. Za svih 35 godina rada u KUD-u priznanja su primili Ivan Ujlaki, Vladimir Jambor Slavica Mihaljković i Ivanka Culjak.

Na smotri 10 sastava

I dok je KUD Mačkovec svoju obljetnicu proslavio ispred, na staroj lokaciji, u samome društvenom domu u nedjelju je održana tradicionalno dobro posjećena smotra. Uz domaćine, predstavili su Tamburaški orkestar KUU Zvon Mala Subotica ( i njihov Ženski tamburaški sastav), Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić, Tamburaški sastav KUD-a Belica, Tamburaški sastav KUU Zasadbreg, Tamburaški sastav KUD-a Šandorovec, Tamburaški sastav Udruge žena Sivica i Tamburaški sastav KUD-a Žiškovec.