Život udruga 10.04.2016. 17:40. Zadnja izmjena: 12.04.2016. 08:11.

Borba za brend i smjena generacija

Skupština Udruge proizvođača merkantilnog krumpira

U subotu, 5. ožujka u velikoj dvorani beličkog društvenog doma održana je redovna, ali i izborna skupština Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira u čijem članstvu nisu samo proizvođači iz Belice, već i mnogi drugi poljoprivrednici iz skoro cijelog Međimurja.

Nakon uobičajenog izbora radnih tijela skupštine i zahvale gostima – zamjenici župana Sandri Herman, načelniku Općine Belica Zvonimiru Taradiju, pročelniku ureda Savjetodavne službe mr.sc. Miloradu Šubiću, beličkom župniku vlč. Stjepanu Šoštariću i gostima iz brojnih beličkih udruga na odazivu, izvješće o radu podnio je predsjednik UMPMK u više mandata, Dragutin Taradi.

U svom izvješću on je konstatirao da iz godine u godinu UMPMK ispunjava svoje zadaće u organizaciji edukacija, prezentaciji noviteta i tehnoloških unaprijeđenja u proizvodnji krumpira, u komunikaciji s resornim ministarstvom, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, sa srodnim udrugama iz Hrvatske i iz inozemstva, no najviše se pažnje – istaknuo je – poklanja borbi za postizanje pravične i ekonomski održive cijene krumpira:

BORBA S TRGOVCIMA

"Mi nastojimo u pregovorima s otkupljivačima održati otkupnu cijenu krumpira na razini koja garantira isplativost, koja nas ne gura u gubitke, ali još uvijek smo previše izloženi (ponekad prepušteni i sami sebi) kada se trgovački sustav netržišno organizira i pokušava nam rušiti cijene... Primjerice kada težimo cijeni koja je u našem okruženju, u EU, kod nas se događaju oscilacije na kojima proizvođači gube zbog trgovačkih manipulacija.

Problem imamo i zbog nerazumne klasifikacije krumpira među žitarice, a ne u povrće, kako je to u cijeloj Europi. Gubimo i na potporama, u pripremi projekata za EU fondove... Nismo još uvijek uspjeli ni zaštititi svoj "brand", naš "Međimurski kalamper", jer administriranje u toj zaštiti imena i porijekla proizvoda je također komplicirano, ali vjerujem da su se konačno stekle okolnosti da se i to obavi..."

Uz izvješće predsjednika na skupštini su podnijeti i izvješće blagajnika s ocjenom nadzornog odbora, sva su prihvaćena jednoglasno, a rukovodstvu Udruge dana je razrješnica.

IPAK I ŽENE

Kandidature za novo rukovodstvo pripremio je Upravni odbor UMPMK, pa je i izbor novog rukvoodstva prošao uz jednoglasno prihvaćanje svih kandidatura.

Predsjednikom UMPMK-a izabran je Damir Mesarić, a uz dva dopredsjednika – Zlatka Premuša i Kristijana Mihalica – on ima i dopredsjednicu, Dragicu Šarić.

Prvi su puta (od 1999. godine kada je udruga osnovana) u rukovodstvo ušle i žene, bez kojih, priznali su "jaki međimurski muži", svih ovih godina udruga zapravo ne bi ni funkcionirala, jer su i u upravni devetnaesteročlani odbor (uz izabranu dopredsjednicu) izabrane i Jagoda Sršan i Katarina Braniša. Tajnički su poslovi povjereni Danijelu Janušiću.

NEK MLADI PREUZMU

Franjo Dodlek, jedan od osnivača i nekadašnji predsjednik udruge, kao predsjednik radnog predsjedništva zahvalio je D. Taradiju na trudu koji je uložio u vođenje udruge, a zatim je i objavio da se on sam povlači iz aktivnosti u udruzi, ali da će članstvo i obveze u ime obitelji dalje nositi njegov unuk, Karlo Dodlek.

Sličnim je obraćanjem ustao zatim i Dragutin Taradi, zahvaljujući kolegama što su ga "oslobodili" tereta koji je, uz sve poteškoće i probleme, ipak rado nosio, te rekao:

"Ja se isto povlačim iz aktivnosti, u ime moje obitelji članske obveze nosit će dalje moj sin Mario, nek mlađa generacija preuzme sve što smo mi započeli..."

DAMIR MESARIĆ, NOVI PREDSJEDNIK UDRUGE:

Imamo pravo tražiti fer-cijene i "brand"

Novi predsjednik UMPMK Damir Mesarić najavio je daljnju borbu za fer-odnose na tržištu krumpira i konačno "ozakonjenje" tržišnog imena i geografskog porijekla – "Međimurski kalamper" i/ili "Kalamper z Međimurja":

"Mi smo kao proizvođači, to nam ne može nitko osporiti, uvijek fer prema našim kupcima, odnosno otkupljivačima krumpira... Korektni u rokovimka isporuke, trudimo se postići vršnu kvalitetu u proizviodnji, ne žalimo ulaganja, educiramo se, mi smo fer partneri. Zato mislim da imamo pravo tražiti da se i prema nama sa strane trgovačkih centara postupa fer, bez manipuliranja s cijenama, s rušenjem cijena na netržišni način ili s prebacivanjem sveg rizika samo na nas proizvođače, bez kojih oni također ne bi ostvarili svoj dohodak. A to znači da moramo ostati ujedinjeni, organizirani i informirani kroz aktivnosti naše udruge..."