Sponzorirano 19.05.2020. 13:19. Zadnja izmjena: 28.05.2020. 09:22.

Uoči važne sjednice Skupštine MŽ

Župan Posavec: Skupština ne može smijeniti ravnatelja naše Bolnice!

Uoči važne sjednice Skupštine Međimurske županije na kojoj bi trebao biti prihvaćen rebalans proračuna kako bi se prebrodila kriza i zastoj gospodarskih aktivnosti, župan Matija Posavec tvrdi da je - stanje pod kontrolom.

- Ako govorimo o ulaganjima u projekte, kaže župan, tu stojimo dosta dobro, međutim zbog cijele ove situacije malo je poremećena dinamika plaćanja koja nam je stvorila dosta veliki izazov u planiranju proračunskih rashoda. Djelomično je smanjen prihod proračuna s obzirom na odluku Vlade Republike Hrvatske o odgađanju naplate poreza na dohodak što je izvorni prihod jedinica lokalne i regionalne samouprave, zatim je tu projekcija pada BDP-a od 9,4 posto, što će se reflektirati u prihodima iz državnog proračuna. Ograničen je novac iz države s osnova povrata sredstava na koja smo računali završetkom kapitalnih objekata. Iako smo ih realizirali, a novac nam je trebao doći iz EU-fondova, tog povrata sada nema, a mi moramo platiti izvođače radova, tako da praktički kreditiramo državni proračun što nam smanjuje tekuću likvidnost. Zatim je tu povrat poreza koji će ove godine krenuti već u lipnju.

Hoće li Skupština prihvatiti rebalans ili bi moglo biti iznenađenja?

- Rebalansom smanjujemo proračun za 37 milijuna kuna. Prijedlog je prezentiran predsjednicima svih klubova vijećnika u Županijskoj skupštini i nije bilo velikih prijepora tako da ne bi trebalo biti iznenađenja, ali spreman sam za raspravu, svjestan da sjednicu održavamo mjesec i pol prije parlamentarnih izbora, pa će i ta činjenica vjerojatno biti iskorištena za slanje političkih poruka sa skupštinske govornice.

Zanimljive rasprave moglo bi biti i po drugim točkama dnevnog reda, recimo smjeni ravnatelja Bolnice koju uporno ‘gura’ predsjednik Skupštine M. Novak, nedavno opozvan s pozicije šefa međimurskog SDP-a?

- Idemo na jedno kratkoročno zaduženje radi osiguravanja likvidnosti. Razmišljalo se i o varijanti za dugoročni kredit, ali kako smo zadnjoj godini mandata ne želim zaduživati nekoga tko sutra može doći na ovu poziciju, zatim je tu izmjena prostornog plana, gdje izlazimo ususret željama općina. Što se tiče smjene ravnatelja ŽB-a Čakovec Tomislava Novinščaka i predsjednice Upravnog vijeća Sonje Tošić -Grlač, to je zahtjev Odbora za zdravstvo, međutim Skupština tu nema ingerencije jer ravnatelja Bolnice imenuje i razrješuje Upravno vijeće, a Upravno vijeće imenuje i razrješuje župan - po funkciji. Vijećnici mogu raspravljati i razgovarati o tome.


Turbuletno?

Uskoro će izbori. Kandidirat ćete se?

- Sigurno idem na izbore jer oni su uvijek dobra prilika za testiranje vlastite vrijednosti, rada, truda i ocjene javnosti, a s kim - vidjet ćemo. Još otkad sam izašao iz HNS-a, pokušavam okupiti opciju s naglaskom na promoviranju regionalne u nacionalnoj politici. Vidjet ću koliko imam vremena za zaokruživanje te priče, ali trenutno vodim razgovore s brojnim političkim opcijama koje me zovu i traže moje sudjelovanje. Do službenog raspisivanja izbora neću se o tome izjašnjavati jer još uvijek imam neke dvojbe. Želja mi je da glas i vrijednost Međimurja snažnije odjeknu na nacionalnoj razini.

Razgovarate i s HDZ-om?

- Ne, s njima nije bilo nikakvih razgovora.

Sa SDP-om?

- Razgovaram s mnogima pa i sa SDP-om, ali zasad zaista ne mogu reći kako će se stvari dalje razvijati.

I dalje „pucate” na poziciju ministra?

- To je pozicija koju sam jednom odbio, ali nisam žalostan zbog toga. Ima puno elemenata o kojima ovisi konačna odluka. Uvijek sam smatrao i smatram da Međimurje po svim rezultatima, vrijednostima, ponašanju i načinu rada mora participirati u vođenju države.

Međimurska županija se dobro drži u suočavanju s koronavirusom...

- Trenutno smo jedina županija u kojoj nema niti jednog oboljelog. U protekla dva mjeseca „karantene” kriza se nije odrazila na funkcioniranje županijske uprave u segmentu donošenja odluka i redovnog obavljanja posla. Smatram da je međimurski Stožer civilne zaštite odradio odličan posao, donosili su dobre odluke i sjajno upravljali krizom. Prioritet nam je bio da nam virus ne uđe u zdravstvene i socijalne ustanove, u čemu smo uspjeli. To se jasno vidi usporedi li se Međimurje s drugim regijama u našoj zemlji.

Smanjili ste plaće zaposlenima u Županiji?

- Trenutni prosjek plaća u županijskoj upravi (za ukupno 126 ljudi) je 6.100 kuna, što je nešto više od prosjeka plaće u Međimurju, ali manje od prosječne plaće u Hrvatskoj. Svim zaposlenima, uz materijalna prava, plaća je smanjena 10, a meni i mojim zamjenicima 15 posto. Moja plaća sada je manja za 2.600 kuna.