Ostalo 02.06.2016. 10:11. Zadnja izmjena: 02.06.2016. 10:22.

Beograd

Nikola Topličanec, karatist Globusa iz Čakovca, viceprvak Balkana u karateu

Od 27. do 29. svibnja u Beogradu je održano 21. Balkansko Prvenstvo u karateu za mlađe uzraste. U prepunoj dvorani Sportskog centra Ranko Žeravica nastupilo je 830 mladih karatista iz 11 država (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska). Balkansko prvenstvo je najviši rang natjecanja za mlađe uzraste u karateu pošto za te uzraste nema Europskog i Svjetskog prvenstva, te kao takvo ima posebnu težinu i kvalitetu jer iz svake zemlje mogu nastupiti po 4 predstavnika u svakoj kategoriji (osvajači medalja s nacionalnih prvenstava). Za mladu reprezentaciju Hrvatske nastupili su karatisti Globusa Nikola Topličanec, Lovro Farkaš, Josip Slukić, Kristian Topličanec, Teo Kečkeš i Josip Francki Novak, te karatistica Male Subotice Nika Žerjav.

Najveći uspjeh ostvario je karatist Globusa iz Čakovca Nikola Topličanec osvojivši srebrnu medalju u kategoriji 11 godina -30kg. Nikola u prvom kolu pobjeđuje predstavnika Bosne i Hercegovine, zatim u četvrtfinalu pobjeđuje favoriziranog predstavnika Bugarske sa 6:0 (Bugarin je u prvom kolu deklasirao predstavnika Srbije s maksimalnih8:0), te u polufinalu unaprijed dogovorenom taktikom s trenerima pobjeđuje predstavnika Crne Gore i ulazi u finale gdje se sastaje s predstavnikom domaćina iz Srbije. U finalu (isprovociran glasnim navijanjem pune dvorane za domaćeg predstavnika) nažalost odstupa od taktike dogovorene za finale, te vrlo agresivno kreće u napad što je više odgovaralo protivniku kojem su specijalnost kontranapadi i u napetoj završnici tijesno gubi meč. Time Nikola osvaja srebro i titulu viceprvaka Balkana.

Lovro Farkaš je u kategoriji 11 godina -45kg iznenadio pobjedama protiv predstavnika Srbije i BIH, te ulazi u polufinale gdje se sastaje s predstavnikom Turske i nakon neriješenog rezultata gubi sudačkim preglasavanjem te malo posustaje i nažalost gubi i meč za treće mjesto (također nakon 0:0 i sudačkog preglasavanja). Ovime Lovro osvaja 5. mjesto što je također odličan rezultat. Josip Slukić je nastupio u kategoriji 12 godina -45kg gdje prvo pobjeđuje odličnog predstavnika Bugarske, zatim predstavnika domaćina (viceprvaka Srbije) da bi nažalost u četvrtfinalu sudačkim previdom izgubio od predstavnika BIH i ostao bez prilike da se bori za medalje.

Nika Žerjav u kategoriji djevojčice 12 godina -37kg u prvom kolu pobjeđuje predstavnicu Slovenije te se u drugom kolu sastaje s predstavnicom domaćina Srbije gdje nakon neriješenog rezultata gubi sudačkim preglasavanjem 2:3. Kristian Topličanec, Teo Kečkeš i Josip Francki Novak zaustavljeni su minimalnim porazima u prvom kolu i ispadaju iz daljnjeg natjecanja. Naše reprezentativce na Balkanskom Prvenstvu su vodili treneri Karate kluba Globus iz Čakovca Dejan Slukić i Mladen Vizinger. 
Naši mladi reprezentativci će nastupiti i krajem mjeseca na svjetskom kupu u karateu koje se održava u Umagu, pa se prema prikazanim odličnim borbama nadamo još kojoj medalji prije zaključenja sezone.

Ovim putem iz Karate kluba Globusa zahvaljuju se Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, te svim ostalim sponzorima koji pomažu klubu u ostvarenju odličnih rezultata.

Izvor: Nino Posavec