Ostalo 26.07.2016. 13:24. Zadnja izmjena: 26.07.2016. 13:26.

Prvenstvo Hrvatske, Mađarske i Slovenije

Spidvej: Pobjeda Pavlica, Žagara "boljela glava"

Četvrta utrka zajedničkog prvenstva Hrvatske, Mađarske i Slovenije, održana u subotu, 23. srpnja, u Donjem Kraljevcu, završila je kako je priželjkivala domaća publika, pobijedio je Jurica Pavlic. On je u odlučujućoj finalnoj vožnji ciljem prošao prvi i svom saldu u prvenstvu dodao 17 bodova. Drugi je bio mladi Ljubljančanin Nick Škorja, a treći veteran iz Krškog Denis Štojs, obojica su tako večer završila s 13 bodova. Četvrti je bio Mađar Norbert Magosi, još jedan veteran, koji je tako ostao na 11 bodova osvojenih u redovnom  dijelu programa.

Ovo je uglavnom sve što se može kazati o onome što se događalo na stazi, možda još jedino treba dodati da spomen zaslužuje borbenost koju je pokazao Matic Ivačič iz Krškog, kojem je s 10 bodova zamalo izmaklo finale. Na pokoju riječ ovaj puta treba dodati o onome što se na stazi nije dogodilo. One koji znaju nešto o ovom sportu, a nisu bili na utrci, začudit će što je Matej Žagar iz Ljubljane, dosad neporažen u prvenstvu, utrku završio na sedmom mjestu, sa za njega vrlo skromnih 9 bodova. Objašnjenje je jednostavno, on nakon svoje treće vožnje nije više izlazio na start, pravdajući odustajanje jakom glavoboljom.

Ona je, navodno, rezultat velikih napora i neispavanosti, zbog toga što je morao voditi utrku s vremenom da iz Velike Britanije na vrijeme stigne u Donji Kraljevec, dok su zbog terorističkog napada u Njemačkoj veze bile poremećene. Malo tko je to povjerovao, tim više što je u svoja tri nastupa bio suveren, a u izravnom dvoboju pobijedio i Pavlica. Ali zbog odredbe pravilnika internog slovenskog prvenstva da se za ukupni plasman u borbi za titulu nacionalnog prvaka računaju četiri najbolja rezultata u pet utrka serije, Žagar je već nakon treće vožnje u subotu osigurao petnaesti naslov prvaka Slovenije. I to je objašnjenje "glavobolji".

No koji je onda značaj zajedničkog prvenstva? Pretpostavlja se (ili se dosad podrazumijevalo) da vrijedi ona stara "zajedno smo jači". Ne samo sada kad sve tri zemlje pate od manjka vozača, pa da bi napunile startnu listu još moraju zvati i ispomoć iz drugih zemalja, ovaj puta Italije. Vrijedilo je i onda kad je u regionalnoj suradnji umjesto Mađarske bila Austrija, a utrke državnog prvenstva su morale imati dvostruki program, A i B grupu. Odgovorni iz triju saveza morali bi pred početak iduće sezone odgovoriti vrijedi li i dalje i to jasno kazati publici, i onoj našoj, i slovenskoj i mađarskoj, koja nije dužna vječito pokazivati strpljenje. Subotnji rezultat znači da Žagar i Pavlic pred posljednju utrku u Gyuli (Mađarska), ove subote, 30. srpnja, imaju po 63 boda, a Tabaka i Škorja po 47. Ako Žagar tamo uopće ne nastupi, kako se već moglo čuti, Pavlic će postati pobjednik serije. No, trijumf pod tom pretpostavkom neće imati punu draž, što Jurica ni sam sigurno ne želi.

Rezultati

Jurica Pavlic 17, Nick Škorja 13, Denis Štojs 13, Norbert Magosi 11, Matic Ivačič 10, Jožef Tabaka 10, Matej Žagar 9, Roland Kovacs 9, Žiga Kovačič 8, Mattia Lenarduzzi 6, Aleksander Čonda 5, Dennis Fazekas 5, Pierpaolo Scagnetti 4, Luka Omerzel 3, Jaka Kovačič 2

Ukupni poredak: Žagar i Pavlic 63, Škorja i Tabaka 47, Štojs 44, Magosi i Ivačič 37 itd.