Gradovi i općine 10.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Blagdan Sv. Barbare u gradu rudara

U petak, na Blagdan sv. Barbare, zaštitinice rudara, u Murskom Središću prigodnim su se svečanostima na poziv gradskih vlasti i poduzeća Team, suorganizatora proslave, prisjetili građani i brojni gosti i uzvanici prošlosti rudarskog gradića koji danas ima lik kakvim bi se preci, koji su u rudarskim oknima u teškoj muci zarađivali za svoju "koru kruha", s razlogom ponosili. Proslava je započela  svetom misom u Crkvi sv. Ladislava i Kraljice Marije (u 10 sati) nakon koje su prigodni program dali učenici OŠ Mursko Središće, a središnji dio svečanosti bio je ispred obnovljene "stare škole", danas dječjeg vrtića, koju je – pozdravljajući svoje sugrađane, uzvanike i goste – kao buduću gradsku vijećnicu i gradsku upravu općinsku predstavio Dražen Srpak, gradonačelnik Grada Mursko Središće uz osvrt na ovogodišnja postignuća Grada u podizanju komunalnog standarda Murskog Središća i pripadajućih mu naselja.

 

Prigodnim riječima sudionicima proslave "Barbarinja" obratio se i župan međimurski, Matija Posavec, koji je na svečanost došao sa svojim zamjenikom Zoranom Vidovićem i novoizabranim saborskim zastupnikom Darkom Horvatom. Na sve kojima će u budućnosti služiti obnovljena zgrada "stare škole", današnji vrtić, a sutra (kada se izgradi novi vrtić) gradska vijećnica, Božji je blagoslov zazvao vlč. Tomislav Antekolović.

 

Uz novi postament na koji su s nekada trošne fasade "stare škole" preseljene spomen ploče s imenima poginulih za hrvatsku slobodu u dva prošla svjetska rata zapaljene su svijeće i položen vijenac, kao i uz spomenik rudaru u centru Murskog Središća. Na tom se mjestu – jer rudnika odavno nema – čuvaju uspomene na rudarsku prošlost Murskog Središća, na Blagdan sv. Barbare, zaštitnice (i) rudara. Svečanost su posebno uljepšali mališani dječjeg vrtića "Maslačak" sa svojim folklornim programom, ali na druženje u "Cimper" na završetku svečanosti nisu išli, jer ih je svojim dolaskom na "Barbarinje" iznenadio sveti Nikola, pa su s njim imali ljepša posla. 

Izvor: 3163