Gradovi i općine 15.01.2018. 14:08. Zadnja izmjena: 15.01.2018. 14:14.

Obrazovanje

Međimurje dobiva Centar kompetencija

Međimurska županija sustavno radi na stvaranju županije znanja, kraja visokoobrazovanih kadrova, mijenja upisne kvote i stvara uvjete kako bi se mladi nakon završenog školovanja lakše zaposlili. Novi veliki korak na tom planu napravljen je i prilikom posjeta pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja RH za strukovno obrazovanje Vlade Prskala, kojem je župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljima srednjih škola i predstavnicima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e i Ureda državne uprave predstavio odgojno obrazovni proces u Međimurju te viziju uređenja sustava srednjoškolskog strukovnog obrazovanja na sjeveru zemlje.

„Međimurje mora imati jedan centar kompetencije na regionalnoj razini, da učenici iz svih županija dolaze učiti od nas, i u područjima gdje smo najjači, želimo biti još jači i još bolji.“, naglasio je Posavec. Da je obrazovanje tema broj jedan, kako po investicijama, a tako i u brizi, upravo u Međimurju, potvrdio je pomoćnik ministrice i pohvalio najnovija istraživanja Ministarstva financija prema kojima Međimurska županija najviše od svih izdvaja upravo za obrazovanje.

„Danas u Međimurju istražujemo sve vaše dobre strane postojećeg sustava u strukovnim školama, taj ćemo vam sustav pomoći poboljšati i zajednički izraditi jedan idejni projekt da se povuče što više sredstva i na ovom prostoru napravi centar koji će koristiti učenici iz svih krajeva zemlje. Želimo da se sve vrijednosti strukovnog obrazovanja kroz taj centar približe učenicima, da se učini atraktivnijim i zanimljivijim, da obrazovanje dobije jednu novu dimenziju. Kako je razvoj znanosti danas izuzetno brz, svjesni smo da taj razvoj mora pratiti strukovno obrazovanje“, objasnio je pomoćnik ministrice.