Gradovi i općine 26.09.2016. 08:14. Zadnja izmjena: 26.09.2016. 08:20.

Čakovec

Međunarodni znanstveni skup na temu Nikole Šubića Zrinskog i vremena u kojem je on živio

Povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke, u Čakovcu se održava međunarodni znanstveni skup na temu Nikole Šubića Zrinskog i vremena u kojem je on živio. Tom prigodom u Međimurju borave brojni ugledni akademici, znanstvenici i povjesničari, koji u dvodnevnom događanju raspravljaju o povijesnoj važnosti ovog junaka i njegove hrabre obrane Sigeta. Sve je započelo misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, koje je predslavio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. „Ovom prigodom prisjećamo se onih kojima se ponosimo, a koji su nam ukazali kako je zajedništvom moguće nadići sve izazove“, rekao je Mrzljak tijekom propovijedi.

Službeno otvorenje skupa održano je u dvorani za svečane namjene Muzeja Međimurja u Čakovcu, a među uzvanicima su bili predsjednik Društva hrvatskih književnika, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Božidar Petrač, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Mirko Šundov, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, zamjenik ministrice rada i mirovinskog sustava, ujedno i alkarski vojvoda Ante Vučić, general Pavao Miljavac, varaždinski biskup Mrzljak i gvardijan fra Željko Železnjak, župan Međimurske županije Matija Posavec, te mnogi drugi. Prisutne je na samom početku pozdravio mons. Juraj Kolarić i pritom istaknuo kako je Međimurje uvijek bilo najsjevernije područje, međa Hrvatske, koja je bila najizloženija neprijateljima, te je zbog toga morala imati hrabre ratnike koji će ju braniti.

„Imena i titula osoba koje sudjeluju na ovom znanstvenom skupu govore o tome da su Zrinski i njihovo doba jedan veliki znanstveni izazov koji još uvijek nije dovoljno istražen“, izjavio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Međimurska županija inicirala je proglašenje Godine Nikole Šubića Zrinskog u Hrvatskome saboru, a ovaj skup održava se u sklopu brojnih događanja povodom obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke u Međimurju. Neposredno prije prvih izlaganja, akademik Dragutin Feletar dao je svojevrsni uvod, istaknuvši veličinu obitelji Zrinski u hrvatskoj povijesti.

TIjekom dvodnevnog programa, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te supokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održat će se znanstvena izlaganja brojnih predavača. Uz već spomenute Kolarića i Feletara, na skupu će predavati i Hrvoje Petrić, Milan Kruhek, Szabolcs Varga, Jozsef Padanyi, Lajos Negyesi, Marijan Kalapurić, Zoltan Varga, Vladimir Kalšan, Ana Šestak, Ivan Jurković, Mark Gjokaj, Erika Hancz, Matija Berljak, Vladimir Kapun, Andrej Hozjan, Tajana Pleše, Petar Feletar, Mijo Bergovec, Darko Varga, Ivan Zvonar, Alojz Jembrih, Stjepan Hranjec, Đuro Franković, Ivan Pranjić, Andreja Talan, te Nikola Cik.