Gradovi i općine 28.12.2016. 07:32. Zadnja izmjena: 28.12.2016. 12:07.

Deficitarna zanimanja

Novi stipendisti Grada Čakovca potpisali ugovore

U utorak su u prostorima Gradske vijećnice potpisani ugovori s 19 studenata o stipendiranju u aktualnoj akademskoj godini. Riječ je o studentima koji se školuju za zanimanja koja su na području Grada Čakovca deficitarna, a dio su od 305 redovnih studenata koji trenutno primaju gradsku stipendiju.

Na Javni natječaj koji je raspisan početkom jeseni javilo se 87 novih studenata, a njih 80 zadovoljilo je uvjete natječaja. Ukupno je dodijeljeno 98 stipendija, od čega 18 za diplomski studij. Ukupno, od 2000. godine, Grad Čakovec je stipendirao 1765 studenata, na što je iz Proračuna Grada Čakovca izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna.

„Posebno me raduje činjenica da smo grad s natprosječnim udjelom studenata u populaciji u odnosu na ostatak zemlje, te da se sve više studenata vraća u Čakovec i Međimurje te ovdje pronalazi svoje zaposlenje. Polako iz kraja u kojem dominira nisko i srednje obrazovano stanovništvo, postajemo grad visokoobrazovanih, što će se pozitivno odraziti na razvoj Čakovca i njegovu budućnost.“, rekao je prilikom potpisivanja gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, naglasivši da se ovih 20 studenata školuje na medicini, elektrotehnici, anglistici, matematici, farmaciji, germanistici, psihologiji i strojarstvu, odnosno za zanimanja koja su na čakovečkom području deficitarna. Rekao je i da preko 50 posto gradskih stipendista završava studij u roku, što je također vrlo dobar podatak.

Na aktualnom natječaju, 77 studenata preddiplomskog studija stipendira se na osnovu uspjeha u školi, a troje na osnovu socijalnog statusa. Sveukupno, trenutno 305 studenata s područja Grada Čakovca prima stipendije za dodiplomski, diplomski i poslijediplomski studij.