Gradovi i općine 17.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

STRAHONINEC: Zbog niza nepravilnosti - uvjetno mišljenje

Državni ured za reviziju tijekom proteklih je mjeseci u više hrvatskih općina proveo revizijske nadzore, a među njima se našla i Općina Strahoninec. Dobila je uvjetno mišljenje. U proteklih  dana objavljenom nalazu Revizija, uz ostalo konstatira da je krajem prošle godine Općina imala 4 zaposlenika, 1 osobu na stručnom osposobljavanju te 5 zaposlenih putem programa javnih radova. Ukupni proračun Općine u istoj je godini iznosio 4,229.325 kuna pri čemu su za 750.789 kuna ili 96,2  u odnosu na prethodnu godinu ostvareni prihodi od kapitalnih pomoći iz državnog proračuna. Obavljenom revizijom za 2014. godinu utvrđene su nepravilnosti i propusti koje se odnose na izvršenje naloga revizije iz 2007. godine, planiranje i računovodstveno poslovanje, prihode, rashode, zaduživanje i javnu nabavu. Na izražavanje uvjetnog mišljenja, između ostalog su utjecale činjenice da  bilješke uz financijske izvještaje ne sadrže pregled sudskih sporova i nedospjelih obveza za kamate po 2 dugoročna kredita, nisu iskazana založna prava na nekretninama, Općina nema cjelovite podatke o imovini

kojom raspolaže, a u poslovnim knjigama nije evidentirana zgrada dječjeg vrtića s dvorištem i pripadajućim zemljištem, prostori koje koristi DVD, kao ni  dio javnih površina  i nerazvrstanih cesta.

 

 

 

Poslovi bez javnih natječaja?

 

Općina nije donijela ni odluku kojom bi uredila način obavljanja komunalnih djelatnosti, a izvoditelji radova na održavanju javnih površina i ulica, nerazvrstanih i lokalnih cesta te javne rasvjete odabrani su bez prethodno prikupljenih ponuda, odnosno provedenih javnih natječaja. Nadalje, u studenome 2014. zaključen ugovor bez prethodno pribavljenog jamstva izvoditelja o ispunjenju ugovora, a  Općina je i bez prethodno donesenih mjerila i kriterija, ustanovi u vlasništvu fizičke osobe za sufinanciranje obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja doznačila 365.000 kuna, navodi Revizija.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3147