Politika i gospodarstvo 26.02.2016. 13:58. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 14:26.

Predsjednik udruge predao ključeve

Udruga "Mladi informatičari Strahoninca" mora iseliti iz općinskih prostora Strahoninca

Predsjednik Udruge mladi informatičari Strahoninca (MIS) Dejan Drabić u petak (26.veljače) je predao ključeve prostorije koje je koristila udruga na katu zgrade Centra za kulturne i društvene namjene u spomenutom mjestu.

Taj je dan bio rok do kojeg je udruga morala iseliti iz prostorije i to odlukom općinskog načelnika Strahoninca Franje Lehkeca (HSS). Prije samog čina predaje Drabić je održao konferenciju za novinare na kojoj je kazao da je nekoliko dana ranije od Općine primio preporučeno pismo. 

Iz njega je vidljivo da je Lehkec odluku kojom se udruzi otkazuje ugovor o privremenom korištenju prostorije donio na prijedlog Odbora za unapređenje i praćenje rada udruga na području Općine, i to zbog kršenja odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka i članaka 4. i 5. Ugovora o privremenom korištenju nekretnine, Općine Strahoninec. 

Strahoninečki načelnik za naš je tjednik kazao kako je Drabić neovlašteno, bez znanja vlasnika, postavio kameru za video nadzor te je ujedno „na daljinu“ s računala u istoj prostoriji instalirao program za ispis dokumenata na printeru koji se nalazi kat niže, u jednoj od kancelarija općinske uprave. 

U dopisu poslanom Drabiću Lehkec dalje konstatira da je člancima 4. i 5. Ugovora o privremenom korištenju nekretnine propisano da prilikom uređenja prostorije, Udruga mora zatražiti prethodno odobrenje Općine i pridržavati se svih zakonskih propisa i pravila struke te je po toj osnovi odgovorna po općim propisima za svaku nastalu štetu ili nedostatak prilikom uređenja bilo da je ona uzrokovana radnjom ili propuštenim izvršenjem određene radnje.

- Postavljanje video nadzora u nekretninu dodijeljenu na privremeno korištenje (po zakonu na ulazu u svaki takav prostor mora pisati da je on pod video nadzorom op.nov.) te spajanje na informacijski sustav Općine Strahoninec bez prethodne suglasnosti predstavlja grubo kršenje ugovornih obveza i odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka. Izražavam veliko žaljenje što ste svojim postupcima uskratili ostvarivanje plemenitog cilja u svrhu boljitka, napretka i razvoja djece, ističe Lehkec. 

Drabić se međutim ne smatra krivim. Pobrojavši niz uspjeha udruge koja djeluje 12 godina na svojoj je konferenciji kazao da web i video kameru posjeduju već 10 godina, da su ih koristili sve vrijeme i kako nikome nisu smetale. 

– S obzirom na to da se pripremamo i za Hrvatsku robotičku ligu dužni smo osigurati video vezu, a kamere koristimo i za kreiranje slikovnih i video materijala. Za snimanje djece ujedno imamo pisano odobrenje roditelja. Što se tiče „spajanja na informacijski sustav Općine“ čime nam se valjda imputira raspolaganje podacima, ističem da je Općina svim udrugama dala pravo na korištenje interneta i sva su računala spojena na zajednički ruter. Nadalje, mi računala koristimo u večernjim satima kad su ona općinska vjerojatno isključena. Eventualno se moglo desiti da prilikom ispisivanja naš dokument bude ispisan na printeru Općine jer imamo identične pisače spojene na istu lokalnu mrežu. Ne pamtim sličan slučaj ovakvog izbacivanja na ulici te je iz svega jasno da se radi o osobnim i političkim motivima, konstatirao je uz ostalo Drabić zapitavši se hoće li se slično dogoditi i drugim udrugama prema čijem vodstvu ili članovima ima animozitet ili se načelniku Lehkecu ne sviđaju te jesu li ovlasti načelnika uistinu takve da udrugu iza koje stoji rad istovremeno optuži i presudi joj bez ikakve rasprave, argumenata i dokaza.